Obrenovac, 22.09.2020

ONLAJN TRGOVINA


Izvor: alo.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 16.09.2020.
Tri puta više žalbi

Foto:Shutterstock


Po Zakonu, trgovac je dužan da potrošaču isporuči robu u roku od 30 dana, međutim, reč je samo o slučaju kada se roba kupi od prodavca u našoj zemlji.

Epidemija koronavirusa znatno je pospešila rast onlajn trgovine u Srbiji, međutim, to je dovelo do toga da se tri puta poveća broj žalbi građana koji su robu kupili, a ona im nikada nije isporučena na kućnu adresu.

Prema podacima Nacionalnog registra potrošačkih prigovora, od početka godine je registrovano 1.257 prigovora na onlajn trgovce, što je značajno povećanje u odnosu na 523 žalbe koliko ih je bilo u prvih devet meseci 2019. godine.

U Ministarstvu trgovine objašnjavaju da razlog za ovoliko povećan broj žalbi leži u činjenici da, zbog epidemiološke situacije, građani koji su robu naručivali iz inostranstva, mahom iz Kine, kupljene proizvode nisu dobili, ili barem ne u predviđenom roku.

Po Zakonu o zaštiti potrošača trgovac je dužan da potrošaču isporuči robu u roku od 30 dana, ukoliko s potrošačem nije dogovoren drugačiji rok. Međutim, reč je samo o slučaju kada se roba kupi od prodavca u našoj zemlji, gde naša inspekcija ima nadležnost, dok za proizvode poručene u inostranstvu naše inspekcije nemaju nadležnost.

Svaki građanin, ukoliko mu je roba stigla na adresu, ima pravo da se predomisli i da kupljeni proizvod vrati u roku od 14 dana otkada mu je isporučen.

Zbirno, potrošači su imali čak 4.163 prigovora manje kada se celokupna statistika uporedi sa onom iz istog perioda prethodne godine.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE