Obrenovac, 24.06.2024

POČINJE VASKRŠNJI POST


Izvor: Espreso/Lepa i sre─çna/Lokalne novine | Obrenovac, 27.02.2023.
Traje sedam nedelja, a ovo su pravila koja MORATE DA ISPOŠTUJETE

Foto:Profimedia / Dejan Ilic / Alamy / Alamy


Vaskršnji post ove godine po─Źinje 27. februara (ponedeljak) i traje do 15. aprila (subota). Ovo je pokretan post i najva┼żniji je posni period u toku godine.

Njegov osnovni zadatak je da nas telesno i duševno pripremi za praznik Vaskrsenja Hristovog, te se u vreme ovoga posta uzdr┼żavamo od mesa, jaja, sira, mleka, i ostale hrane sa ┼żivotinjskim masno─çama.

Vino i ulje dozvoljeni su samo subotom i nedeljom, ali i na dan Svete ─Źetrdesetorice mu─Źenika (22. mart), dok se riba mo┼że koristiti samo na Blagovesti (7. april) i Cveti (9. april). Svim ostalim danima posti se "na vodi", a pogotovo strogo sredom i petkom.

Prva tri dana prve nedelje Velikog uskršnjeg posta poste se posebno strogo. To isto va┼żi i za poslednju nedelju posta koju postimo "na vodi", osim Velikog ─Źetvrtka (13. april) kada je dozvoljeno ulje i vino.

Na Veliki petak (14. april) se uzdr┼żavamo od jela i pi─ça sve do iznošenja plaštanice, dakle do 3 sata popodne, posle ─Źega se uzima lagan obrok "na vodi". Tako─Ĺe, strogo se posti i na Veliku subotu (15. april), kao jedinu posnu subotu u toku godine.

Ne treba zaboraviti da post ne zna─Źi da se samo uzdr┼żavamo od mrsne hrane, ve─ç pre svega od loših misli, ┼żelja i dela.

Post je veoma va┼żan za duhovni i telesni ┼żivot, to je vreme kada se u svemu pronalazi mera i prvi je korak na putu spasenja. Bez duhovnog posta, ka┼żu sveštenici, sam telesni post Bog ne prihvata. Post najpre ima duhovni smisao i on je organski povezan sa celokupnim duhovnim ┼żivotom.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE