Obrenovac, 26.05.2020

ULO┼ŻITE 1.200 EVRA, ZARADITE ─îAK 36.000


Izvor: Kurir.rs/RTS,Lokalne novine | Obrenovac, 09.05.2020.
Treba vam samo jedna biljka, a mo┼że uspe┼íno da se gaji u celoj Srbiji

Foto:T.Ili─ç


Od proizvodnje lekovitog, aromati─Źnog i za─Źinskog bilja mo┼że se obezbediti zavidna ekonomska egzistencija ─Źlanova poljoprivrednog gazdinstva.

Za gajenje jednogodišnje biljke neven na jednom hektaru neophodno je ulaganje od oko 800 evra, a mo┼że se ostvariti prihod od 5.000 evra.

Za proizvodnju belog sleza, ulaganje iznosi oko 1.200 evra po hektaru, a prihod mo┼że da dostigne ─Źak 9.000 evra.

Ulaganja u obradu zemljišta, pripreme za sadnju i berbu za gajenje sedmogodišnje biljke mati─Źnjaka na jednom hektaru iznose oko 1.200 evra i to samo u prvoj godini, dok su prihodi od druge do sedme godine oko 6.000 evra godišnje, što je ukupno ─Źak 36.000 evra, navodi se u saopštenju Kabineta ministra bez portfelĐśa zadu┼żenog za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduze─ça Milana Krkobabi─ça.

Pored neophodnih agronomskih znanja koja se sti─Źu na stru─Źnim kursevima, poljoprivredno gazdinstvo koje po─Źne proizvodnju lekovitog bilja trebalo bi da ulo┼żi još oko 4.000 evra za nabavku sušare kapaciteta dve tone, a destilator ─Źija je cena oko 15.000 evra mo┼że lakše da se nabavi ako se poljoprivredna gazdinstva udru┼że.

Sakupljanjem lekovitog bilja u Srbiji se bavi i od toga ┼żivi 4.000-5.000 gra─Ĺana, dok se otkupom bavi 30 do 40 manjih i ve─çih firmi. Najviše se obezbe─Ĺuje: kleka, lipa, zova, hajdu─Źka trava, kantarion, beli slez i maj─Źina dušica.

Procenjuje se da površine pod lekovitim, aromati─Źnim i za─Źinjskim biljem u Srbiji mogu biti i dva-tri puta ve─çe. Da to mo┼że biti isplativa proizvodnja, svedo─Źi podatak da je u prvih šest meseci 2014 godine Srbija izvezla 1.800 tona lekovitog, aromati─Źnog i za─Źinskog bilja u vrednosti 7,6 miliona dolara, dok je istovremeno uvezeno 1.184 tone u vrednosti od 4,4 miliona dolara.

Uvozimo eteri─Źna ulja, kozmeti─Źke i druge prera─Ĺene proizvode od lekovitog bilja. Izvoz se pove─çava iz godine u godinu. U 2017. godini iz Srbije je izvezeno lekovitog bilja u vrednosti od 16 miliona dolara. Šanse za ve─çu proizvodnju su u pove─çanju izvoza, ali i supstituciji uvoza.

Preporuka stru─Źnjaka je da se lekovito bilje u Srbiji u planta┼żnoj proizvodnji mo┼że uspešno gajiti na celoj teritoriji republike, uz obaveznu primenu dobre poljoprivredne prakse i principa organske poljoprivrede.

Sakupljanje u prirodi, uz kombinovanje sa planta┼żnom proizvodnjom, preporu─Źuje se u brdskoplaninskim regionima Stare planine, Tare, Deliblatske peš─Źare, Fruške gore, Maljena, Prokletija, Suvobora, Medvednika, Si─çeva─Źke klisure, Sokobanje.

Nacionalni tim za preporod sela Srbije poziva povratnike iz inostranstva i sve druge zainteresovane da ulo┼że li─Źna sredstva, zapo─Źnu proizvodnju lekovitog, aromati─Źnog i za─Źinjskog bilja, da se udru┼że u specijalizovane zadruge i o─Źekuju dobru zaradu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE