Obrenovac, 26.05.2020

OVIH DANA MNOGE MU─îI UMOR


Izvor: Kurir.rs, M.G/RTS,Lokalne novine | Obrenovac, 22.05.2020.
Endokrinolog Macut objašnjava - da li je krivo vreme ili su hormoni

Foto:Profimedia


Poslednjih dana, kako se vreme drasti─Źno menjalo, mnogi su se ose─çali kao da nisu spavali ni minut tokom no─çi, te da su nagle promene krive za to. Me─Ĺutim, kako se navodi, hroni─Źni zamor mo┼że da nastupi i zbog nedostatka ili slabosti adrenalne osovine, odnosno funkcije nadbubre┼żene ┼żlezde.

"Kada uradimo endokrinološke testove u dobrom delu slu─Źajeva ostaje nerešen problem. To je prelazni period ┼żivota, to su prelasci iz jednog perioda godine u drugi ili hroni─Źna zamorenost poslom, zatim nespavanje no─çu, izmenjeni ritmovi tokom dana i onda nadbubreg loše reaguje i dolazi do ispoljavanja hroni─Źnog zamora koji u novom ishodu mo┼że da bude i po─Źetak depresivnog stanja", objasnio je u jutarnjem programu endokrinolog ─Éura Macut.

On isti─Źe i da neka vrsta depresivnosti mo┼że da simulira stanje hroni─Źnog zamora, po─Źev od hormona nabubre┼żne ┼żlezde preko regulacije toga svega, do ozbiljnih stanja u reumatologiji sa stanjima tkiva, pa do psihijatrijskih stanja. Veoma je va┼żno da se takve osobe jave lekaru, jer zamor nije zanemarljivo stanje i mo┼że da prouzrokuje dosta problema.

"Mi prvo moramo da razgovramo sa pacijentom, da pokušamo da vidimo o ─Źemu se radi, da mu izmerimo pritisak i neke klju─Źne hormone, kao što je na primer kortizol - glavni hormon koji uti─Źe na hroni─Źni zamor", rekao je doktor.

Najnovija istra┼żivanja, tako─Ĺe, pokazuju i da visok nivo kortizola, hormona stresa, mo┼że da bude "okida─Ź" za gojaznost i sr─Źane bolesti. Me─Ĺutim, ukoliko je sve u redu sa hormonima, ne pani─Źite, mo┼żda je u pitanju samo prole─çni umor, jedan od prvih znakova da je i organizmu potrebno vreme da se prilagodi posle duge zime.

Prole─çni umor nestaje posle nekoliko nedelja, ne zahteva le─Źenje, ali se savetuju zdrava ishrana, dovoljno te─Źnosti, fizi─Źka aktivnost, redovan san...

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE