Obrenovac, 28.05.2020

UPIS PRVAKA ONLAJN OD 1. JUNA


Izvor: N1,Lokalne novine | Obrenovac, 15.05.2020.
Zbog situacije izazvane bolešću COVID-19 poslednjih meseci imali smo nastavu onlajn, ali i poziv roditeljima da sve prijave za upis dece u škole i vrtiće, takođe obave onlajn – od kuće

Foto:Shutterstock


Ta poruka je aktuelna i dalje, a rokovi se bliže. 15. maj je krajnji rok za izbor osnovne škole. Upis, elektronskim putem, dostupan je od 1. juna, a od 25. maja dostupno je zakazivanje prvog odlaska prvaka u školu na razgovore sa psihologom i pedagogom.

Za predškolce, 15. maj je rok u kojem je potrebno da se roditelji izjasne za koju školu su zainteresovani. Preko nove usluge "iskazivanje interesovanja za upis u osnovnu školu", koja je dostupna na portalu eUprava, roditelji mogu da stupe u kontakt sa školom.

Ovo je put kojim će škole evidentirati zainteresovanost roditelja da upišu dete u određenu školu, a tako će okvirno imati i informaciju o tome koliki broj đaka mogu okvirno da očekuju, objašnjava direktor Kancelarije za informacione tehnologije i eUpravu Mihailo Jovanović.

"Oko 25. maja će biti aktivirana prava usluga upisa u osnovne škole, kada će roditelji putem interneta moći da odaberu termin u školi gde žele da upišu dete. Moraće samo jednom da odu do škole da bi dete obavilo razgovore sa psihologom i neće morati da nose nijedan dokument", kazao je Jovanović.

Silom prilika zbog zabrane kontakata i ostajanja kod kuće, oslanjanje na elektronske usluge je značajno poraslo. Ni roditeljima, a ni školama ova vrsta saradnje više nije nepoznanica.

"Škola smo koja radi testiranja na aplikaciji. Ono što je sigurno i možemo da pohvalimo jeste da će roditelji moći svoj termin dolaska u školu da zakažu, što je veoma značajno", izjavila je direktorka OŠ "Banović Strahinja" u Beogradu Tatijana Vasović Novosel.

Elektronske usluge deo su ukupne reforme javne uprave u Srbiji, koja ima za cilj da javnu upravu učini efikasnijom i transparentnijom i bližom građanima i privredi. Evropska unija snažno podržava reformu javne uprave u Srbiji kao deo procesa pripreme Srbije za članstvo u EU, naglašava šef delegacije EU u Srbiji, ambasador Sem Fabrici.

"Reforma javne uprave je ključni korak za članstvo Srbije u Evropskoj Uniji. Neophodne su strukturne promene u funkcionisanju i organizaciji centralne i lokalne uprave. Kulturološke promene u odnosu između administracije i građana takođe treba da prate ovaj proces. Reforma javne uprave je jedinstveno sredstvo za uvođenje evropskih principa dobrog upravljanja u koje spadaju: efikasnost, odgovornost, transparentnost, pouzdanost i iznad svega uključovanje građana u procese donošenja odluka. Reforma javne uprave donosi i potpunu modernizaciju uprave kroz digitalizaciju informacija i procesa, uključujući nove načine pružanja usluga građanima i preduzećima", kaže Fabrici.

Kako bi građani i privreda bili u mogućnosti da dobiju adekvatne usluge koje će štedeti njihovo vreme i novac, EU godinama unazad najznačajniji je partner Srbije u procesu reforme javne uprave. Ta podrška do sada je iznosila više od 200 miliona evra.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE