Obrenovac, 22.02.2024

U SOSU STE AKO IMATE MANJE GODINA STA┼ŻA OD OVE BROJKE


Izvor: Kurir.rs/Nova/Lokalne novine | Obrenovac, 01.02.2023.
Velika je šansa da ostanete bez penzije, ali postoje 2 slamke spasa

Foto:Shutterstock


Ako imate manje od 13 godina radnog sta┼ża u gadnom ste problemu i ogromne su šanse da ostanete bez penzije.

Jedan od uslova za odlazak u penziju je najmanje 15 godina radnog sta┼ża. Me─Ĺutim, prema poslednjoj analizi Populacionog fonda Ujedinjenih nacija, ─Źak 150.000 gra─Ĺana Srbije starijih od 65 godina nema pravo na penziju, baš zbog tog uslova.

Bilo da nisu radili uopšte ili ih poslodavac nije prijavio, da li su poreze i doprinose upla─çivali 10 godina ili 6 meseci - pravo na penziju nemaju, a novac koji su kroz dr┼żavne namete upla─çivali im se ne vra─ça. Dakle, 15 godina sta┼ża je uslov, a jedina mogu─çnost da gra─Ĺani sa nekoliko godina kra─çim radnim vekom dobiju bilo kakvu penziju je da upla─çuju dobrovoljno penzijsko osiguranje.

Što se ti─Źe uslova za penzionisanje, pored 15 godina sta┼ża, za muškarce je to i 65 godina ┼żivota, a za ┼żene 63,5. Tako─Ĺe, bez obzira na pol, gra─Ĺani mogu da odu u penziju i kada dostignu 45 godina radnog sta┼ża, bez obzira na to koliko su stari.

Ko je radio makar i godinu dana manje od 15, ili radio neprijavljen, nema pravo na penziju. Ipak, postoji rešenje, ali samo za one ljude kojima do ispunjavanja ove donje granice fali do dve godine sta┼ża. Naime, oni koji su radili 13 ili 14 godina, mogu da zatra┼że pomo─ç dr┼żave. To rešenje koje nudi Nacionalna slu┼żba za zapošljavanje.

Kako je nedavno za Novu objasnio dr Mario Reljanovi─ç, predsednik udru┼żenja Centar za dostojanstven rad i nau─Źni saradnik na Institutu za radno pravo, „spas“ nudi osiguranje za slu─Źaj nezaposlenosti.

Ovo osiguranje zapravo je jedan od doprinosa koja pla─ça svaki poreski obveznik, odnosno njegov poslodavac. Dakle, pored zdravstvenog, penzionog i invalidskog osiguranja, poslodavac ispla─çuje i osiguranje u slu─Źaju nezaposlenosti, u iznosu od 0,75 odsto.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=497070792557566&set=a.209403464657635&type=3

U praksi, to zna─Źi da gra─Ĺanin koji je radio 13 ili 14 godina, mo┼że da bude u evidenciji Nacionalne slu┼żbe za zapošljavanje. U tom periodu, gra─Ĺanin prima, svakog meseca, malu naknadu, a Nacionalna slu┼żba u tom periodu tako─Ĺe upla─çuje poreze i doprinose. Nakon te dve godine, ili manje, zavisno od toga koliko gra─Ĺaninu fali do penzije, ostvaren je uslov - penzija je zagarantovana.

Naravno, postoji i caka. Kako isti─Źe Reljanovi─ç, postoje specifi─Źni uslovi koje gra─Ĺanin mora da ispunjava kako bi uopšte mogao da se na─Ĺe u ovoj evidenciji. Jedan od tih uslova je da su doprinosi za slu─Źaj nezaposlenosti bili upla─çivani 12 meseci neprekidno, ili 12 meseci sa prekidima, ali „unutar“ 18 meseci. Tako─Ĺe, pa┼żnja se obra─ça i na razlog odla┼żenja sa poslednjeg radnog mesta. Tako gra─Ĺanin u evidenciji mo┼że da se na─Ĺe ako je bio tehnološki višak, ako je firma u kojoj je radio prestala da postoji, ako mu je istekao ugovor na neodre─Ĺeno, a poslodavac ga nije produ┼żio i sli─Źno.

„Me─Ĺutim, ako je zaposleni sam dao otkaz, gubi ovo pravo“, objasnio je Reljanovi─ç.

U svakom drugom slu─Źaju, gra─Ĺani Srbije nemaju pravo na penziju, makar ona bila i minimalna. To zna─Źi da, ukoliko je neko bio zaposlen 5, 10 ili 12 godina, a za to vreme njegov poslodavac uredno pla─çao poreze i doprinose – dr┼żavu to ne zanima. Nijedan dinar od iznosa koji je upla─çen u PIO fond – ovaj zaposleni ne─çe dobiti ukoliko nema dovoljno godina sta┼ża.

Što se ti─Źe drugih rešenja, za njih gra─Ĺani Srbije moraju dodatno da plate. U pitanju su uplate u dobrovoljne penzijske fondove, bilo privatne, bilo dr┼żavne.

Šta ka┼że zakon?

Zakon o zapošljavanju i osiguranju za slu─Źaj nezaposlenosti nala┼że da su upravo gra─Ĺani kojima fali do dve godine sta┼ża za penziju, jedna od grupa koja ima pravo na koriš─çenje nov─Źane naknade po osnovu nezaposlenosti.

„Nov─Źana naknada pripada nezaposlenom u trajanju od 24 meseca, ukoliko nezaposlenom do ispunjavanja prvog uslova za ostvarivanje prava na penziju“, piše u Zakonu.

Isti─Źe se da korisnik nov─Źane naknade ima pravo na zdravstveno i penzijsko i invalidsko osiguranje za vreme ostvarivanja prava na nov─Źanu naknadu. Ipak, ovi doprinosi sadr┼żani su u nov─Źanoj naknadi i pla─çaju se na teret lica koje je prima, odnosno gra─Ĺanina koji pokušava da „dogura“ do 15 godina sta┼ża. Tako─Ĺe, naknada mo┼że da bude najmanje 22.390, a najviše 51.905 dinara mese─Źno.

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE