Obrenovac, 24.06.2024

USVOJENA UREDBA O OGRANIČENJU VISINE CENA DERIVATA NAFTE, PRODUŽENA ZABRANA IZVOZA MLEKA


Izvor: Kurir.rs/Novosti/Lokalne novine | Obrenovac, 29.12.2022.
Nove odluke Vlade Srbije

Foto:Nebojša Mandić


Vlada Republike Srbije usvojila je na sednici izmenjenu Uredbu o ograničenju visine cena derivata nafte kojom se njeno trajanje produžava do 31. januara 2023. godine, a u cilju daljeg sprečavanja većih poremećaja na tržištu i očuvanja životnog standarda stanovništva.

Kako bi se omogućilo nesmetano snabdevanje tržišta derivatima nafte i očuvao standard građana, Vlada Srbije donela je odluku o privremenom smanjenju iznosa akciza na pojedine derivate nafte za 10 odsto.

Na sednici je doneta i odluka o privremenom produženju zabrane izvoza Evro dizela EN 590 do 7. januara naredne godine, dok će odluka o privremenoj zabrani izvoza i iznošenja prirodnog gasa važiti još mesec dana.

U cilju ublažavanja posledica i sprečavanja kritične nestašice mleka i proizvoda od mleka, a usled povećanog izvoza i potreba snabdevanja stanovništva zabrana izvoza ove robe produžena je za još mesec dana i trajaće do 31. januara naredne godine.

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Evropske unije i Republike Srbije o učešÄ‡u Republike Srbije u programu Erazmus+ - programu Evropske unije za obrazovanje, obuke, mlade i sport, s obzirom na to da je održavanje punopravnog učešÄ‡a u tom programu jedna od obaveza Srbije na putu ka punopravnom članstvu u EU.

Novi program Erazmus+ je najznačajniji instrument za uspostavljanje Evropskog obrazovnog prostora koji predstavlja važno strateško opredeljenje Unije za sektor obrazovanja do 2025. godine. Takav obrazovni prostor se uspostavlja radi prevazilaženje strukturnih barijera u procesu sticanja znanja i veština, a zarad boljih izgleda za zapošljivost ljudi širom Evrope i odnosi se na kvalitet i inkluzivnost obrazovanja, zelene prakse i digitalne veštine, kvalitet inicijalnog i kontinuiranog obrazovanja nastavnika, jačanje saradnje među visokoškolskim ustanovama, kao i na geopolitičku dimenziju obrazovanja.

Na sednici je usvojena Odluka o obrazovanju Koordinacionog tela za suzbijanje sive ekonomije čime su obezbeđeni uslovi za dalje efikasno sprovođenje mera predviđenih Programom za suzbijanje sive ekonomije i aktivnosti iz Akcionog plana. U radu Koordinacionog tela, po pozivu, mogu da učestvuju stručnjaci iz određenih oblasti, kao i predstavnici drugih organa, kada se raspravlja o temama iz njihovog delokruga.

Članovi Vlade usvojili su Odluku o obrazovanju Koordinacione komisije za usklađivanje, odnosno koordinaciju inspekcijskog nadzora u Republici Srbiji zbog formiranja novih ministarstava u čijoj nadležnosti je inspekcijski nadzor. Razlog za danošenje Odluke o obrazovanju ove komisije je sveobuhvatniji i delotvorniji nadzor i izbegavanje preklapanja i nepotrebnog ponavljanja nadzora.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE