Obrenovac, 10.08.2020

U┼ŻASNO


Izvor: Kurir.rs/Jelena S. Spasi─ç,Lokalne novine | Obrenovac, 01.08.2020.
Ko┬şro┬şna iza┬şzi┬şva sterilitet kod ┼żena i mu┼íkaraca

Foto:EPA/Sergei Chirikov,Shutterstock


I kod ┼że­na i kod mu­ška­ra­ca ko­ji su pre­le­┼ża­li ko­vid 19 dra­sti­─Ź­no sma­nje­na mo­gu­─ç­nost da osta­ve po­to­m­stvo, a kod ne­kih ne pos­to­je ni šan­se za to, po­ka­zu­ju pre­li­mi­nar­ni re­zu­l­ta­ti stu­di­je dr Dra­ga­ne Bo­jo­vi─ç Jo­vi─ç iz „Na­rod­nog fronta“.
 

Korona izaziva sterilitet i kod ┼żena i kod muškaraca, preliminarni su rezultati studije „Prisustvo SARS-CoV2 u reproduktivnom materijalu u periodu oporavka kovid bolesnih ispitanika u reproduktivnoj dobi“, koju sprovodi prim. dr Dragana Bojovi─ç Jovi─ç iz GAK „Narodni front„,koji i stoji iza istra┼żivanja, otkriva Kurir.

Ginekolog dr Bojovi─ç Jovi─ç, koja je supspecijalista za fertilitet, studiju od maja sprovodi na 30 ┼żena i 15 muškaraca koji su prele┼żali kovid, a starosti su izme─Ĺu 18 i 45 godina.

Saturacija

- Kod 10 od 30 pacijentkinja porema─çaji u menstrualnom ciklusu su drasti─Źni i takvi da ne bi mogle da za─Źnu, a i ─Źak iako bi to uspele, usledio bi brzi poba─Źaj. Dakle, tre─çina ┼żena ima problem sa sterilitetom usled korone - kazala je za Kurir dr Bojovi─ç Jovi─ç.

Ona prati ┼żene i muškarce od momenta kada krene period oporavka, kada su negativni i zaklju─Źuju bolovanje.

- Koronavirus toksi─Źnim efektima uti─Źe i na reproduktivno zdravlje ┼żena. Jedan od njih je i smanjena saturacija kiseonikom, tj. smanjena zasi─çenost krvi kiseonikom, koji je neophodan za rad svih ─çelija u organizmu. Za rast i razvoj folikula, najva┼żnije reproduktivne funkcionalne jedinice kod ┼żena, neophodan je kiseonik, a sami tim i za rast i razvoj jajne ─çelije, koja je po─Źetna ta─Źka u za─Źe─çu. Kad nema dovoljno kiseonika, nema ni razvoja vaskularne mre┼że u samom zidu folikula i, posledi─Źno, vaskularnog bazena, koji je neophodan da dovede i kiseonik i hranljive materije. Ukoliko folikul ne raste i ne razvija se, nema ni ovulacije, tj. plodnih dana, i ┼żena ne mo┼że da zatrudni. ─îak i ako do─Ĺe do za─Źe─ça, verovatno ─çe biti izgubljena trudno─ça u ranoj fazi - objasnila je dr Bojovi─ç Jovi─ç.

Kod muškaraca su rezultati još gori, odnosno korona ima duplo negativan efekat na fertilitet. Dok kod ┼żena deluje preko smanjenja kiseonika, kod muškaraca ulazi i u testise. A od njih 15, koji u─Źestvuju u studiji, samo jedan muškarac ima dobar spermogram i mogao bi u ovom momentu da u─Źestvuje u oplo─Ĺavanju prirodnim putem, ostali ne:

- S obzirom na to da se u testisima nalaze ACE2 receptori, za koje koronavirus pokazuje afinitet vezivanja i dalju invaziju unutar ─çelija testisa, jasno je da dolazi do destruktivnih promena reproduktivnog tkiva.

Ona je dodala da su vrlo loši spermogrami - i pokretljivost i morfologija i broj spermatozoida:

DNK s anomalijama

- ─îovek koji ima decu i imao je potpuno uredan broj spermatozoida - više od 15 miliona, urednu morfologiju (više od 4% spermatozioda normalnog oblika) i imao više 32 % progresivno pokretnih spermatozoida, sada ima 13 miliona njih, 2% normalnog oblika i 18% pokretnih. To zna─Źi da ne mo┼że da oplodi jajnu ─çeliju prirodnim putem, jedino vantelesno. A rizi─Źno je i kakav je DNK spermatozoida jer bi u slu─Źaju oplo─Ĺavanja postojala mogu─çnost da plod, odnosno dete, ima anomalije. Posledice kovida još nisu sagledane na nivou genetskog efekta.

Ipak se nada da ovi problemi ne─çe ostati zauvek: Dugoro─Źno smatram da bi popravljanjem saturacije, kad se vrati funkcija plu─ça i respiratorni kapacitet, trebalo da se poprave i hormoni, a samim tim i reše problemi sa sterilitetom. Ali to ─çemo svakako znati tek posle du┼żeg pra─çenja svih ispitanika i zvani─Źnog okon─Źanja studije.

MUŠKARCI U STUDIJI

  • 5 o┼żenjenih koji imaju decu
  • 5 sterilnih brakova, ali su im spermogrami bili dobri pre prele┼żanog kovida
  • 5 neo┼żenjenih

POREME─ćAJI CIKLUSA ┼ŻENA KOJE SU IMALE KOVID

l jako bolni ciklusi, što zna─Źi da nije bio hormonski adekvatan, a što je udru┼żeno s neadekvatnim rastom i razvojem folikula, koji kao takav ne mo┼że da obezbedi za─Źe─çe ┼żene

l u─Źestali ciklusi - umesto na 28 dana, skra─çeni na 19-20 dana ili manje dana, pa sigurno nema ovulacije

l izostanak ciklusa - ceo izostao, dobila posle dva meseca, ili izostane dve nedelje i opet nema ovulacije

l oskudniji ciklusi - kra─çeg trajanja, ako je trajao pet dana, sada je tri ili traju isti broj dana, a oskudniji, što pokazuje da je prisutan hormonski disbalanas

Terapija

HLOROKIN POMA┼ŻE

l To što nema velike razlike u menstrualnom ciklusu ili spermogramima u odnosu na te┼żinu kovida jeste to što za te┼że forme kovida 19 koriste antivirusni lek hlorokin, koji direktno ubija virus i spre─Źava ga da ide dalje. Pacijent najbolji po spermogramu je baš njega uzimao dok je bio hospitalizovan - navela je dr Bojovi─ç Jovi─ç.

I ovo uti─Źe

CITOKINSKA OLUJA

l Svaki virus, pa i korona, proizvodi u imunosistemu citokinsku oluju, koja stvara promene u krvotoku tkiva tipa patološke vazodilatacije, što negativno uti─Źe i na jajnike i testise. Pomeranje temperature na bilo koju stranu dovodi do poreme─çaja funkcije organa, a vazodilatacija emituje toplotu i dovodi do gašenja vitalnih funkcija. Od ravnote┼że u imunosistemu zavisi kvalitet jajne ─çelije, odnosno spermatozoida - objasnila je dr Bojovi─ç Jovi─ç.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE