Obrenovac, 27.05.2020

DANAS JE VELIKI ─îETVRTAK


Izvor: Alo.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 16.04.2020.
Veliki ─Źetvrtak obele┼żava se u strasnoj nedelji, poslednjoj sedmici Velikog posta

Foto:Shutterstock


Na Veliki ─Źetvrtak obi─Źaji pravoslavnih hriš─çana su mnogi. Veliki ─Źetvrtak posve─çen je se─çaju se poslednje Hristovog obedovanja, poznatog i kao Tajna ve─Źera. U znak se─çanja na ovaj doga─Ĺaj u pravoslavnim hramovima slu┼żi se liturgija Svetog Vasilija Velikog.

Veruje se da ─çe onome ko se na Veliki ─Źetvrtak pri─Źesti, svi gresi, pa i oni najte┼żi, biti oprošteni. U mnogim mestima se baš na Veliki ─Źetvrtak farbaju vaskršnja jaja. Na Veliki ─Źetvrtak odigrala se najpoznatija ve─Źera u istoriji hriš─çanstva, Tajna ve─Źera. Na njoj je, prema jevan─Ĺeljskim zapisima Isus Hristos podelio apostolima hleb i izgovorio: “Ovo je telo moje koje se za vas lomi radi oproštenja grehova”.

Zatim je uzeo ─Źašu vina i dodao: “Pijte iz ove ─Źaše svi, ovo je krv moja Novoga Zaveta, koja se proliva za vas i za mnoge, radi otpuštanja greha”. Ove re─Źi ponavljaju na liturgijama pre pri─Źeš─ça vernika, po uzoru na prvu pri─Źest Hristovu i njegovih apostola.

Veliki ─Źetvrtak u raznim mestima obele┼żava se nizom obi─Źaja. Iako va┼żi za veliki praznik, Veliki ─Źetvrtak je u potpunosti posve─çen ratarstvu. Svi radovi su zabranjeni osim sejanja lubenice. Verovalo se da ─çe lubenice, ako se poseju na ovaj dan, biti napredne. Tako─Ĺe su ra─Ĺene obredne radnje oko stoke, kako bi bila zdrava, jaka, kako bi se mno┼żila i davala mleko.

Na Veliki ─Źetvrtak obi─Źaji su da ┼żene odlaze na reku gde pale sve─çe, koje pri─Źvrš─çuju na malim daskama, i puštaju ih niz vodu. Ovaj ritual posve─çen je dušama mrtvih. U manastiru Tronoša na ovaj dan pali se velika sve─ça, nekoliko desetina kilograma teška. Ona se, zatim, tokom ─Źitave godine pali, dok se ne donese nova sve─ça, tj. do slede─çeg Velikog ─Źetvrtka.

Na Kosovu se na Veliki ─Źetvrtak farbaju jaja. Prvo ofarbano jaje toga dana zove se strašnik i za njega se veruje da štiti ku─çu od bolesti, uroka i vremenskih nepogoda. Nekada su se jaja farbala koprivom i ljuskom od luka, a prvo obojeno jaje. “─Źuvarku─çu” deca odnose na njivu i tu ga ostavljaju da ga sunce ogreje. Posle podne se jaje vra─ça u ku─çu, gde se ─Źuva cele godine.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE