Obrenovac, 28.05.2020

SRBIJA ĆE OVO MORATI DA URADI ZA NAŠE DOBRO


Izvor: Espreso.rs/Večernje novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 04.04.2020.
Nove mere su jedini način da se zaštitimo

Foto:Filip Plavčić


Kako bi sada sačuvala domaće poljoprivredne proizvođače, naročito povrtare, Srbija planira da uvede prelevmane na uvoz voća i povrća, pišu danas "Večernje novosti".

To bi značilo, da bi firme plaćale dodatnu taksu na uvoz ove robe.

Nije, medjutim, još poznato da li bi se taj namet odnosio na sve voće i povrće ili samo na ono koje se proizvodi kod nas.Kako je za "Večernje novosti" rekao ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović, ova odluka još nije doneta, ali bi mogla biti u narednim danima.

Ovih dana, inače, srpski poljoprivrednici, a naročito povrtari, na velikim su mukama kako da plasiraju svoje sezonsko povrće, koje sada stiže u plastenicima podseća list.

Kako je država zatvorila pijace, put zelene salate, tikvica, rotkvica i mladog luka do kupaca je težak i gotovo nemoguć.

Neka predviđanja su da će više od 50 odsto ovog povrća, nažalost, propasti, jer ono ne može dugo da stoji, a ni da se čuva u hladnjačama.

"Apsolutno sam za uvodjenje dodatnih taksa na uvoz voća i povrća, ukoliko će to zaštititi domaću proizvodnju i srpskog seljaka", rekao je za list agroekonomista Milan Prostran.

Kako je istakao, oni su sada najugroženiji, naročito mali i srednji farmeri.

"Trgovački lanci imaju ugovore sa dobavljačima i lakše im je bilo da dobiju robu iz uvoza, naročito što ti proizvodi nisu konkurentni. Prihodi od prelevmana idu u budžet, ali bi bilo bolje da se otvori jedan poseban deo i da te prihode država usmeri upravo poljoprivrednicima", rekao je Prostran.

Prema njegovim rečima, sada je vreme i kada uvozno voće i povrće teško stiže, a i to što stigne do trgovinskih lanaca je vrlo siromašan izbor.

"Domaće voće još nije stiglo, pa bi prelevmani imali smisla za uvoz jabuka, jer ima naših, a tek polovinom maja stižu naše prve trešnje", naveo je Prostran.

On međutim ne zna ni da li bi se prelevmani odnosili na uvoz limuna, banana i drugog južnog voća, koje se ne proizvodi u Srbiji, ili samo na ono što se uzgaja u zemlji.

"Već sad imamo problem sa sezonskim povrćem, pa su pojedini povrtari koji imaju plastenike sa salatom pustili ovce da to pojedu ili zaoravaju već jer nemaju kome da prodaju", upozorio je Prostran.

On smatra da je, ko god je doneo odluku da se pijace zatvore, trebalo da nadje rešenje za male poljoprivrednike šta će sa svojom robom.

"Svakako, konačno treba da znamo da je uvek bitno da se podrži domaći proizvodjač. Da je bitno da kupujemo uvek domaće. Tu logiku imaju i mnoge druge razvijene zemlje u svetu. Sada je definitivno vreme da podržimo srpskog seljaka. Poljoprivredniku treba platiti taj rad, treba mu stvoriti mogućnost da nastavi sa poslom, a mi da jedemo i kupujemo domaće voće i povrće", naglasio je Protran.

On smatra i da ova odluka, ukoliko do nje dođe, ne bi trebalo da izazove ljutnju kod drugih zemalja, iako je Srbija potpisala razne sporazume o slobodnoj trgovini.

"Ne treba zaboraviti da je, recimo, Turska zabranila izvoz limuna. Uz to, kada je reč o domaćim poljoprivrednim proizvodjačima, više od 50 odsto njih plasira svoju robu preko pijaca. Sada kada je i to zatvoreno, niko ne zna kako da reši problem", rekao je Prostran.

Uvođenje prelevmana na uvoz određenih proizvoda ne bi bilo prvi put u Srbiji.

Srbija je 2015. godine uvela dodatne takse na uvoz mleka, mlečnih proizvoda i svinjskog mesa, kako bi sprečila poremećaje na tržištu, jer su u EU bile ukinute kvote za proizvodnju mleka, a došlo je do ruske zabrane uzvoza poljoprivrednih proizvoda iz EU.

To je stvorilo viškove na evropskom tržištu, pa je Srbija reagovala kako bi zaštitila domaće proizvoače.

Krajem 2016. ove mere su ukinute, u velikoj meri i pod pritiskom EU. 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE