Obrenovac, 05.07.2020

IZNENADNI MRAZ OSAKATIĆE VOĆE


Izvor: Kurir.rs/Beta,Lokalne novine | Obrenovac, 26.03.2020.
Šteta koju će napraviti između 40 i 50 miliona evra

Foto:Zoran Šaponjić


Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović rekao je da će šteta koju će mraz prouzrokovati voću biti od 40 do 50 miliona evra.

On je za Betu rekao da je kajsija promrzla 95 odsto zbog temperatura i do minus šest stepeni između 22. i 23. marta. Zasadi ovog voća najveći su u Vojvodini, u Podunavlju na području između Beograda i Smedereva i u okolini Čačka.

Keserović je rekao da je zbog frontalnog hladnog talasa kajsija propala i u voćnjacima na nekoliko stotina metara nadmorske visine. Niska temperatura je uništila, kako je rekao, 60 do 70 odsto breskve i rane šljive, zatim značajno trešnje, dok su jabuke i višnje otpornije i šteta će biti minimalna.

On je rekao da je pre dolaska hladnog talasa upozorio vlasnike voćnjaka da preduzmu neke mere i da ako nemaju mašine frost baster (mrazolovce) koje u voćnjak ubacuju topao vazduh, bar zadimljavaju voćnjak paljenjem bala slame. Keserović je rekao da je zaštita moguća i orošavanjem iz helihoptera ali je skupa za male voćnjake.

Kasni mrazevi su, prema njegovim rečima, mogući i u prvoj dekadi aprila, a od 2012. godine nisu preskočili nijedno proleće.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE