Obrenovac, 25.05.2020

VOJSKA POSLALA POZIVE GRA─ÉANIMA


Izvor: Kurir.rs/Ve─Źernje novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 04.04.2020.
Civili na vojnoj obavezi, a ko se ne odazove mo┼że da zaglavi i u ZATVORU

Foto:Ministarstvo Odbrane Srbije


Ministarstvo odbrane pozvalo je 60 gra─Ĺana koji su civilno slu┼żili vojsku na radnu obavezu od minimalno sedam dana u vojnozdravstvenim ustanovama u Beogradu i Novom Sadu, u kojima ─çe biti smešteni oboleli od virusa korona

Po 30 gra─Ĺana iz Beograda i Novog Sada koji su slu┼żili civilno vojsku anga┼żovani su u Vojnomedicinskom centru Karaburma i u Vojnoj bolnici u Petrovaradinu, gde trenutno rade na nemedicinskim poslovima, odnosno adaptiranju tih ustanova za prijem pacijenata zara┼żenih Kovidom 19.

Ovim vojnim obveznicima predstavnici Ministarstva odbrane uru─Źili su poziv na ku─çnu adresu.

U Ministarstvu odbrane podvla─Źe da pozivaju vojne obveznike u skladu sa zakonom.

- Gra─Ĺani koji su regulisali vojnu obavezu vršenjem civilne slu┼żbe pozivaju se na zahtev vojnozdravstvenih ustanova za formiranje jedinica radne obaveze, a pozivi se upu─çuju u skladu sa odredbama Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi za slu─Źaj vanrednog i ratnog stanja. Najpre anga┼żujemo one koji nemaju radno anga┼żovanje - isti─Źu u Ministarstvu odbrane. Kako objašnjavaju, oni koji su slu┼żili civilnu vojsku ne mogu se rasporediti u ratne jedinice Vojske Srbije.

- Oni svoju obavezu u rezervnom sastavu izvršavaju u jedinicama civilne zaštite i radnu obavezu u jedinicama radne obaveze. Radna obaveza u trajanju od sedam dana, a po potrebi i du┼że podrazumeva anga┼żovanje na zadacima u vojnozdravstvenim ustanovama za izvo─Ĺenje nemedicinskih poslova.

Anga┼żovanje podrazumeva rad na dnevnom nivou u trajanju od osam ─Źasova, a u slu─Źaju da se na poslovima koje radna obaveza podrazumeva ostane du┼że od osam ─Źasova za sutradan je predvi─Ĺeno koriš─çenje slobodnog dana - navode u Ministarstvu, i dodaju da su svi pozvani vojni obveznici civilno slu┼żili vojni rok u domovima zdravlja i da su spremni za obavljanje predvi─Ĺenih nemedicinskih poslova u zdravstvenim ustanovama.

Ina─Źe, VMC Karaburma ima 100 kreveta, a Vojna bolnica u Petrovaradinu prima─çe pacijente sa akutnim respiratornim infekcijama. I ova ustanova ima kapacitet od oko stotinu kreveta. U Ministarstvu odbrane naglašavaju da ─çe protiv onih koji se ne odazovu na poziv za radnu obavezu pokrenuti prekršajni ili krivi─Źni postupak. Nov─Źana kazna za takav prekršaj iznosi, prema zakonu, od 10.000 do 50.000 dinara dok je zapre─çena kazna zatvorom od dve do 15 godina zatvora.

- Lica koja su zaposlena i koja imaju dokaz da su radno anga┼żovana potrebno je da se jave nadle┼żnom teritorijalnom organu koji im je uputio poziv da bi se drugo lice rasporedilo u jedinice radne obaveze. Licima koja su pozvana i anga┼żovana u jedinicama radne obaveze bi─çe opravdan izostanak s posla - ka┼żu u Ministarstvu odbrane. Njihovo anga┼żovanje podrazumeva pomo─ç oko opremanja zdravstvenih centara.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE