Obrenovac, 14.06.2024

VOZA─îI, OPREZ! NOVE PAMETNE KAMERE U BEOGRADU - NIKAKO NA CRVENO, NITI MOBILNI


Izvor: Kurir.rs/Informer/Lokalne novine | Obrenovac, 08.02.2023.
Kazne za prekršaje nikada nisu bile OVAKO OŠTRE

Foto:Shutterstock


Softver za automatsku detekciju prelaska na crveno svetlo ugra─Ĺen je na desetak lokacija u Beogradu.

Aleksandar Radenkovi─ç iz Uprave saobra─çajne policije rekao je povodom novog zakona o bezbednosti saobra─çaja da je u Beogradu postavljeno više od 600 kamera, prenosi Informer pisanje Tanjuga.

Od petka ─çe kamere na nekoliko lokacija u Beogradu automatski detektovati prolazak na crveno svetlo.

- Pola je na raskrsnicama, a novina je na desetak lokacija gde je u kamerama ugra─Ĺen softver za detekciju prelaska vozila na crveno svetlo koji ─Źuva snimak. Nakon toga saobra─çajna policija vlasniku vozila upu─çuje poziv da se u roku od osam dana izjasni ko je upravljao vozilom - ka┼że Radenkovi─ç i pojašnjava da ako vlasnik nije upravljao vozilom mora dostaviti overenu izjavu iz koje se mo┼że utvrditi ko je upravljao vozilom u trenutku prekršaja.

Kazne su od 100.000 do 120.000 dinara ili zatvor u trajanju od 15 dana.

Radenkovi─ç je poru─Źio da je ovo prva faza projekata, ali se u Upravi saobra─çajne policije nadaju da ─çe uskoro biti implementiran na dodatnim lokacijama.

- U ovom trenutku samo Beograd poseduje ove softvere. Jedan od prioriteta saobra─çajne policije je unapre─Ĺenje sistema za automatsku detekciju saobra─çaja i u drugim mestima, ali to dosta zavisi od lokalnih samouprava i nadamo se da ─çe prepoznati zna─Źaj ovakvih novina - rekao je Radenkovi─ç.

Kamere, pored prelaska na crveno svetlo, detektuju i ostale prekršaje kao što su kretanje u suprotnom smeru, nepropisno prestrojavanje, koriš─çenje mobilnog telefona tokom vo┼żnje ili nekoriš─çenje sigurnosnog pojasa.

O─Źekuje se da ─çe novi zakon o bezbednosti saobra─çaja biti izglasan u martu, a predvi─Ĺa i privremeno oduzimanje vozila za najte┼że prekršaje.

Tokom prošle godine na teritoriji Beograda u saobra─çajnim nesre─çama nastardalo je 94 ljudi, a Radenkovi─ç poru─Źuje da se ovim sistemom štite i voza─Źi i pešaci.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE