Obrenovac, 20.01.2022

SVE VIŠE PARA ZA PUN REZERVOAR


Izvor: Alo!/S.Đorđević/Lokalne novine | Obrenovac, 03.10.2021.
Struja i gas neće poskupeti do kraja grejne sezone, ali cena benzina će rasti!

Foto:EPA/MAXIM SHIPENKOV


Građani Srbije sa zebnjom iščekuju kako će se povećanje cena energenata na svetskom nivou odraziti na njihove novčanike. I dok nadležni kažu da grejanje i struja neće poskupeti, cene goriva rastu, tako da je pun rezervoar gotovo 700 dinara skuplji u odnosu na početak godine.

Ugalj je najskuplji u poslednjih 13 godina, cena „crnog zlata“ raste od avgusta zbog veće tražnje i barel sirove nafte već premašuje 80 dolara, a i gas je od početka meseca poskupeo 50 odsto, dok je cena struje utrostručena i megavatsat se od 60 evra, koliko je koštao početkom leta, sada prodaje za 160 do 200 evra.

Nadležni tvrde da domaćinstva ne treba da brinu, da gas i struja do kraja grejne sezone neće poskupeti, ali objašnjavaju da cenu naftnih derivata diktira tržište.

Cenovnici na pumpama gotovo da se menjaju na dnevnom nivou. Kako statistika pokazuje, samo od Nove godine cena po litri je veća za oko 20 dinara. Sada vozači za pun rezervoar benzina treba da izdvoje 680 dinara više nego pre sedam meseci, a 490 dinara skuplje plaćaju 40 litara evrodizela.

Kako ističu stručnjaci, konačnu odluku kolika će krajnja cena derivata biti donose same kompanije, uzimajući u obzir kretanje cena sirove nafte na svetskom tržištu, stanja nabavljenih zaliha i tražnje u datom trenutku.

Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS), objašnjava da se dvomesečni rast cene nafte na pumpama već odrazio prošle nedelje povećanjem cene za oko 50 para po litru.

- Uvek je to neki odloženi efekat. To što je cena nafte dostigla 80 dolara ne znači da će se sutra na pumpama pojaviti više cene goriva - uvek je to posledica istorijskog perioda od nekih mesec, mesec i po dana - kazao je on.

Bez drastičnog poskupljenja

Borivoje Tatić iz Udruženja privatnih benzinskih stanica Srbije kaže da je počeo blagi rast cena na srpskim pumpama, ali da neće biti drastičnog poskupljenja od 10 ili 15 dinara.

- Može se očekivati da će lagano i sukcesivno poskupljivati. Teško je napraviti procenu kog trenutka će se to značajnije odraziti na našim pumpama - objašnjava on, i dodaje da politika cena zavisi od velikih igrača na našem tržištu.

Cene goriva na pumpama (din/l)

Benzin 162,9-167,9

Evrodizel  162,51-167,9

Autogas    91,46-91,9

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE