Obrenovac, 31.05.2020

OTVARAJU SE I VRTIĆI


Izvor: N1,Lokalne novine | Obrenovac, 29.04.2020.
Vrtići u Srbiji počinju sa radom 11. maja

Foto:Beloborod/shutterstock.com


Vrtići u Srbiji i produženi boravak u školama počinju sa radom 11. maja, rekao je epidemiolog Branislav Tiodorović na konferenciji Kriznog štaba.

Odluka je doneta na zajedničkoj sednici u Vladi Srbije kojoj su prisustvovali predstavnici države, sindikata i lekari.

Tiodorović je zamolio poslodavce da imaju razumevanja prema roditeljima i dodao da ne moraju svi vrtići da rade i da ne moraju sva deca da dođu.

"Moramo decu početi da učimo kako da se štite, to je veliki zadatak vaspitačica. Neće više život biti kao pre pandemije, moramo se svi pa i deca pripremati za takve uslove", rekao je Tiodorović i ocenio da veliki broj roditelja neće dati decu u vrtiće koji će dobiti instrukcije kako da funkcionišu.

Zamenica direktora "Batuta" Darija Kisić Tepavčević je rekla da je uz poštovanje svih mera predostrožnosti koje se, kako navodi, u vrtiću i inače sprovode, procenjeno da rizik dece prilikom boravka nije veći nego što je u porodičnim uslovima ili u svakodnevnom funkcionisanju.

"Kada je u pitanju povratak dece u vrtiće zasnovali smo se na iskustvima drugih zemalja, kao i podacima medicine zasnovane na dokazima da i deca mogu da se inficiraju. Međutim, sva dosadašnja istraživanja su pokazala da deca nemaju ili nikakve simptome ili imaju blage oblike bolesti", kazala je ona i dodala da je kod oko 100 dece u Srbiji potvrđeno prisustvo virusa.

Roditeljima dece koja idu u vrtiće u Beogradu u ponedeljak je stigao zahtev da se što pre izjasne da li imaju potrebe za slanjem dece u vrtiće. Kako je istaknuto u upituiku, tražili su se podaci "samo o onoj deci za koju roditelji ne mogu da nađu drugo rešenje za čuvanje, odnosno gde je dovođenje deteta u predškolsku ustanovu jedina mogućnost da bi roditelji mogli da nastave da rade".

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE