Obrenovac, 19.01.2021

VOJSCI SE NAJVIŠE VERUJE


Izvor: Kurir.rs/FoNet/Lokalne novine | Obrenovac, 28.11.2020.
Ve─çina gra─Ĺana Srbije za vra─çanje obaveznog vojnog roka, zbog discipline mladih i tradicije

Foto:Ministarstvo odbrane


Oko 73 odsto ispitanika smatra da je potrebno vratiti vojni rok zbog discipline mladih i tradicije, pokazuje istra┼żivanje "Stavovi gra─Ĺana o bezbednosti", ─Źije je rezultate danas predstavio Beogradski centar za bezbednosnu politiku. Podaci pokazuju da je poverenje u institucije bezbednosti stabilno i ponovo je na prvom mestu Vojska Srbije kojoj veruje 65 odsto gra─Ĺana, koji tako─Ĺe smatraju da u vojsci ima najmanje korupcije, rekla je istra┼żiva─Źica BCBP Marija Ignjatovi─ç i dodala da gra─Ĺani veruju da Vojska mo┼że da zaštiti zemlju.
Stabilno je poverenje i u policiju, mada istovremeno više od 70 odsto gra─Ĺana smatra da je ona korumpirana i da štiti kriminalce povezane sa politi─Źarima, politi─Źare i finansijske mo─çnike. Kada je re─Ź o bezbednosnim pretnjama, gra─Ĺani smatraju da najve─çe pretnje dolaze iznutra - 73 odsto gra─Ĺana kao bezbednosnu pretnju vidi "belu kugu" i narkomaniju (69 odsto), a kao najve─çe spoljne pretnje vidi migrante (20 odsto), velike sile (18 odsto), SAD (17 odsto) i Kosovo (15 odsto). Na pitanje u šta treba ulagati, gra─Ĺani na prvo mesto zbog korona virusa stavljaju zdravstvo, zatim nabavku oru┼żja, smanjenje zaga─Ĺenja, pove─çanje plata za vojsku i policiju, u odbranu od poplava i druge prirodne nepogode i u opremanje policije. Ignjatovi─ç je istakla da se iz toga vidi da su stavovi gra─Ĺana donekle opre─Źni, jer misle da najve─çe pretnje dolaze iznutra, a da treba ja─Źati tvrdu mo─ç i ulagati u vojsku i policiju. Do toga dolazi jer posle Vojske Srbije i Srpske pravoslavne crkve, na tre─çem mestu gra─Ĺani veruju medijima, a najviše se informišu preko televizija koje ne preispituju kriti─Źki ono što govori vlast, kazala je Ignjatovi─ç. Istra┼żiva─Źica BCBP Marija Pavlovi─ç rekla je da se gra─Ĺani u Srbiji ose─çaju bezbedno i to pre svega u svom domu, ali da ne misle da dr┼żavni organi doprinose njihovom ose─çaju bezbednosti. Kada je re─Ź o julskim protestima, polovina ispitanika veruje da je policija reagovala kako treba, uz poneki slu─Źaj prekomernog koriš─çenja sile, i smatraju da je svako ko ode na nasilne proteste sam kriv za ono što ga je snašlo, ─Źak i ako ne uradi ništa pogrešno.
Kada je re─Ź o epidemiji, Pavlovi─ç je rekla da je istra┼żivanje sprovedeno krajem septembra i po─Źetkom oktobra i da se tada 63 odsto gra─Ĺana ose─çalo bezbedno, ali da misli da bi taj broj danas bio manji, zbog porasta broja zara┼żenih. Saradnik BCBP Saša ─Éor─Ĺevi─ç rekao je da se u Srbiju ponovo vra─ça zabrinutost gra─Ĺana zbog organizovanog kriminala, jer se stalno dešavaju mafijaška ubistva ili "dizanje automobila u vazduh". On je dodao da istra┼żivanje pokazuje da se kod gra─Ĺana stvara nerealno o─Źekivanje da vojska mo┼że da reši unutrašnje probleme, iako joj je uloga da štiti gra─Ĺane od pretnji spolja.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE