Obrenovac, 07.06.2023

VERNICI SLAVE TODOROVU SUBOTU


Izvor: Kurir.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 04.03.2023.
Veruje se da današnji dan određuje kakva će biti godina, a žene ovo NE BI TREBALO DA RADE

Foto:printscreen


Današnja subota se u pravoslavnom narodu naziva Teodorovom (Todorovom) subotom, jer je posvećena Svetom Velikomučeniku Teodoru Tironu. Za nju su vezani veoma neobični običaji.

Sveti Teodor Tiron (umro 306.) je hrišćanski svetitelj i velikomučenik. Njegove svete mošti nalaze se u sremskom manastiru Hopovu, na Fruškoj gori. Ovaj svetitelj je prvi svetac-zaštitnik grada Venecije, koga je kasnije nasledio Sveti Marko.

Teodorova ili Todorova subota uvek pada u prvu subotu Velikog Vaskršnjeg posta. Todorovu subotu, ili Todoricu, slavio je esnaf pekara.

Šta (ne) raditi danas

Na današnji dan je običaj da se pričešćuju vernici, koji su celu nedelju postili. Nekada su se na ovaj dan pričešćivali i đaci.

Za Svetog Todora veruje se da je zaštitnik stoke, posebno konja, pa se ovaj dan naziva još i Konjski dan - kada se konji ne prežu, već samo jašu. Trke konja su se na ovaj dan organizovale u Šumadiji. Uopšte, u mnogim selima se konji jašu, i pokazuju po selima.

U takovskom kraju ovaj svetac se slavi jer se veruje da leči od padavice. Meštani u to vreme odlaze u obližnje manastire sa bolesnima, pale sveće i mole se svecu za zdravlje.

Srbi, Makedonci i Bugari veruju da Sveti Todor, u vidu noćnog jahača tokom Todorove nedelje, može da donese bolesti i ludilo. Na Todorov dan prvi put izlaze zmije nakon zimskog mirovanja. Na Kosovu misle da je nekada Sveti Teodor upravljao zmijama koje su imale noge. Kad su zmije počele da ujedaju ljude, on se naljuti na njih, oduze im noge, a ljude nauči kako da ih tuku štapovima i hvataju.

Ovog dana u selima istočne Srbije priprema se žito, kao za svaku krsnu slavu. Pravi se i kolač na kome se obavezno nalaze ukrasi u obliku konja ili potkovice.

Na taj dan se pali smeće (radi zaštite, tj. za zdravlje konja i porodice, radi odavanja poštovanja demonima i kao zaštita od zmija). Žene na Todorovu subotu ne smeju da peru kosu, u kući se ne sme paliti vatra (jer demoni ne vole dim), a decu treba okupati pre konjskih trka. Izuzetno, ako je neophodno, dete se i na taj dan može okupati, ali se obavezno stavlja potkovica u korito s vodom.

U selima leskovačkog Pomoravlja kažu da na dan Todorice Kraljević Marko jaše svog šarca na moru. Jednom godišnje, baš pred kraj zime, na Todorovu subotu čuje se topot konja koji ledi krv u žilama. To su, kaže predanje, Todorci - pola ljudi pola konji, ali nisu kentauri. Oni su zli i spadaju u najopsanija mitska bića na ovom prostoru. Njihov vođa je Veliki Todor.

Ako izađete iz kuće kad padne mrak, a ovih dana je to nešto posle 17 sati, Todorovi konji će se čuti i rastrgnuće svakog ko hoda. Ovakvo verovanje je i danas živo u Vršcu.

Veruje se da svetac može da izleči od padavice, kao i da na ovaj dan uzjaše konja i odlazi da dovede leto.

Predviđa se i vreme, po izreci: kakva Todorica, takva godinica.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE