Obrenovac, 07.06.2023

OD 10 NAJTRA┼ŻENIJIH ZANIMANJA IZ 2008. GODINE 9 NIJE POSTOJALO!


Izvor: Kurir.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 17.01.2023.
Rajovi─ç: OVAJ METOD u─Źenja aktivira 30% crvene mo┼żdane regije

Foto:Shutterstock


Idemo 12 godina u školu, osnovnu i srednju, nakon ─Źega smo, po mišljenju mnogih stru─Źnjaka, potpuno nespremni i nesposobni za ┼żivotne izazove modernog društva. I dok se, ─Źini se, aktuelni školski sistem dr┼żi one stare latinske poslovice da je ponavljanje majka u─Źenja, postoje i oni koji insistiraju na tome da u detetu treba da se budi kreativnost, radoznalost i postavljanje ciljeva.

O ovoj temi danas razgovarali su voditelji emisije Puls Srbije sa gostima, Anom Dimitrijevi─ç iz Foruma beogradskih gimnazija, a iz Novog Sada putem viber poziva javio se Ranko Rajovi─ç, osniva─Ź NTC sistema u─Źenja, poznat po malo druga─Źijem sistemu u─Źenju.

Koliko je Srbiji potrebna reforma obrazovanja?

- U Srbiji se i dalje tra┼żi teorijsko znanje, a ne praksa - uvela je u problem Dimitrijevi─ç.

- ─Éaci nisu nespremni za ┼żivot i budu─çnost, nego nije dovoljna njihova spremnost za današnji ┼żivot. Pre tri godina ra─Ĺena su istra┼żivanja, od 10 najtra┼żenijih zanimanja devet nije postojalo! Što zna─Źi da mi spremamo decu za zanimanja koja ne postoje! Pa koja je onda funkcija školstva da ih u─Źimo da u─Źe napamet? - nadovezao se na sagovornika Rajovi─ç.

Šta je NTC sistem?

- Kada sam radi istra┼żivanja snimao mozak kod u─Źenja napamet, aktivira se 4-5% plave regije, ali kada se radi nekim drugim metodama aktivira se 30% crvenih mo┼żdanih regija! - otkrio je šta predstavlja NTC sistem, navode─çi jedan najjednostavniji primer:

- Fonetski jezik: To je na primer: koja ┼żivotinja se nalazi u re─Źi kompas? To je lak odgovor- pas. I to je sakrivanje re─Źi u re─Źenicu, ─Źime se aktivira crvena regija mozga. Najve─çi motiv za u─Źenje je upravo igra - naglasio je.

Dimitrijevi─ç je istakla pasivnost predavanja i predava─Źa u školi.

- Ka┼żete npr. danas ─çemo da se bavimo ne─Źim zanimljivim. Postavite im pitanja šta znaju o tome, pa onda uvu─Źete dete u predmet. Bubanje i reproduktivno u─Źenje je neupotrebljivo kasnije. Zato je u istra┼żivanju da su oni nesposobni za dalji ┼żivot, jer ne mogu to znanje primeniti. ─îesto nau─Źe nešto za školu, a ne znaju zašto su to u─Źili - rekla je Dimitrijevi─ç.

Koje su metode NTC sistema

- Crvene regije su programi aktiviranja crvenih zona: kreativnost, lakše pam─çenje... Moraju da se menjaju metode u─Źenja. Ne mo┼żemo decu da spremamo za realan ┼żivot, a da u─Źimo ove stvari, i to nije samo problem kod nas nego u celoj Evropi!

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE