Obrenovac, 26.05.2020

┼ŻENE DVOSTRUKO BOLJE VOZE OD MU┼áKARACA


Izvor: Espreso.rs/24sata.hr,Lokalne novine | Obrenovac, 03.05.2020.
Ovo je rezultat novog istra┼żivanja

Foto:Profimedia


Britanski nau─Źnici su koristili podatke njihove vlade o 14,425 nesre─ça sa smrtnim ishodom u razdoblju od 2005. do 2015. godine...

┼Żene su bolji voza─Źi od muškaraca, a sude─çi prema broju teških saobra─çajnih nesre─ça, ─Źak su dvostruko bolje, piše NY Times.

Britanski nau─Źnici su koristili podatke njihove vlade o 14,425 nesre─ça sa smrtnim ishodom u razdoblju od 2005. do 2015. godine. U tom su broju samo nesre─çe koje su uklju─Źivale više od jednog vozila. Bez da su pripisivali krivicu bilo kojem voza─Źu, oni su ra─Źunali broj poginulih ljudi povezanih s voza─Źima automobila, kombija, kamiona, motocikala, autobusa i bicikala.

Studija koju su objavili u ─Źasopisu Injury Prevention otkrila je da su u velikim nesre─çama naj─Źeš─çe u─Źestvovali kamioni i autobusi, a motocikli su bili dvostruko opasniji za druge u─Źenike saobra─çaja nego automobili. Voza─Źi bicikla bili su u najmanjem broju nesre─ça koje su uklju─Źivale i druge ljude.

Ako ih uporedimo sa ┼żenama, voza─Źi automobila i kombija imali su dvostruko više fatalnih nesre─ça. Voza─Źi kamiona imali su ─Źetiri puta više nesre─ça od voza─Źica kamiona, a motociklisti ─Źak 12 puta više nesre─ça od motociklistica. Kod voza─Źa bicikala i autobusa nije bilo razlike me─Ĺu polovima.

- Zanimljivo je da smo ovom studijom promatrali nivo rizika koju voza─Ź predstavlja za druge u─Źesnike saobra─çaja, a to je aspekt koji se vrlo retko posmatra- zaklju─Źila je Rachel Aldred sa Univerziteta Vestminster u Londonu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE