Obrenovac, 28.02.2024

ZARADA IDE I DO 10.000 EVRA


Izvor: Espreso/Bolja zemlja/Lokalne novine | Obrenovac, 27.03.2023.
Ko zasadi OVO POVRĆE može BRZO da se OBOGATI, sve je POPULARNIJE

Foto:Youtube Printscreen, Zamedia printscreen


Batat iliti slatki krompir je višegodišnja tropska biljka iz familije slakova. Iako su po nazivu slični ova namirnica nema nikakve veze sa krompirom, samo podseća na krompir i može biti beli, ljubičasti i narandžasti.

Iako batat potiče iz Srednje i Južne Amerike rasprostranjen je i na ostalim kontinentima. Analiza stručnjaka sa poljoprivrednih fakulteta od pre nekoliko godina pokazala je da bi proizvodnja batata, koja je uglavnom rezervisana za tropske krajeve bila isplativa i na Balkanu odnosno i u Srbiji gde je sve zastupljeniji.

S obzirom na to da ova biljka nije bila naširoko poznata u našoj zemlji oni koji su se među prvima upustili u uzgajanje tvrde da od ove biljke može da se zaradi i do 10.000 evra po hektaru.

Velika ulaganja

Do 8.000 evra

Treba naglasiti i da su ulaganja ovde ogromna. Za početak ovog biznisa biće vam potrebno od 6.000 do 8.000 evra, pišu mediji!

Cena ovog slatkog krompira u prodavnicama i većim marketima ide i do 330 dinara po kilogramu, a uzgajivači navode da je u našoj zemlji najpopularniji narandžasti batat.

Sušni dani su u našim krajevima sve veći tokom letnjih meseci, a to batatu ide u prilog. Sadnja počinje tokom juna, a stručnjaci navode da može da izdrži i do 50 stepeni Celzijusovih, dok mu s druge strane ledeni dani ne prijaju.

Slatki krompir je popularan jer je otporan na štetočine, te se sredstva za njegovu zaštitu gotovo i ne koriste.

Stručnjaci su nedavno objasnili i da se batat vadi kada koren dostigne više od 150 grama, a ta težina se može očekivati do četiri meseca nakon sadnje. Vadi se od avgusta do oktobra, a znak zrelosti je beli sok koji curi iz biljke.

Mediji pišu da jedna biljka daje do tri kilograma korena i da u komercijalnoj proizvodnji prinos može biti od 20 do 50 tona po hektaru. Berba listova batata, koji su takođe jestivi, moguća je i nekoliko puta godišnje.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE