Obrenovac, 13.08.2022

ZBOG OVOGA ĆE CENE NEKRETNINA U SRBIJI DODATNO DA SKOČE


Izvor: Kurir.rs/A.K./Lokalne novine | Obrenovac, 16.06.2022.
Zna se tačno i kada!

Foto:Shutterstock


Prema direktivi EU, objekti koji budu podignuti od 2027. moraće da imaju ugrađen ovakav vid proizvodnje energije, što će dovesti do rasta cene kvadrata u Srbiji

Zbog uvođenja obavezne ugradnje solarnih panela za proizvodnju struje u sve nove stambene zgrade od 2027. godine cene nekretnina u Srbiji će dodatno skočiti, prognoziraju stručnjaci.

Cene nekretnina su u svetu, Evropi, ali i Srbiji sve veće, a osnovni razlog je manjak ponude i sve veća potražnja. Međutim, na cenu nekretnina narednih godina bi dodatno mogla da utiče aktuelno poskupljenje repromaterijala, a sada na sve to dolazi i odluka o ugradnji solarnih panela.

Iz Evropske unije stigla je direktiva koja obavezuje i Srbiju da se obavezno ugrađuju solari za proizvodnju struje u sve nove stambene zgrade. Evropska komisija je pre dve nedelje objavila plan za brzo smanjenje zavisnosti od fosilnih goriva iz Rusije i podsticanje zelene tranzicije. Jedna od posledica tog plana je i obavezna ugradnja solarnih energetskih sistema u postojeće javne i poslovne zgrade, ali pre svega sve nove stambene zgrade koje će da se grade od 2026. godine. Takođe, Evropska komisija je predstavila da će plan koštati 210 milijardi dolara u narednih pet godina.

Komisija je saopštila da će novac doći iz privatnog i javnog sektora, kao i da to ulaganje treba shvatiti kao kaparu za evropsku energetsku nezavisnost i bezbednost, ali i kao dobru investiciju, jer će udaljavanje od fosilnih goriva štedeti EU 100 milijardi dolara godišnje.

Ekonomista Aleksandar Stevanović kaže za Kurir da će zbog toga ugradnja solarnih panela podići cenu nekretnina.

- Za razliku od ostalih troškova, koji se ne vraćaju, ugradnja solarnih panela podiže cenu stana, ali je dobra stvar da se barem vraća kupcu u razumnom roku. Realna stvar je da dok se ova odluka počne sprovoditi i paneli montirati, tržište nekretnina će ući u stagnaciju, pa smatram da se možda i neće preterano osetiti. Mnogo će više inflacija gurati cene stanova u naredne dve do tri godine - smatra Stevanović.

I Katarina Kuzmanović, head of real estate Sasomange.rs, kaže za Kurir da će cene nekretnina u Srbiji svakako ići uzlaznom putanjom sa solarnim pločama ili bez njih.

- Njihova ugradnja će svakako povećati troškove gradnje, kao i bilo koji vid zelene gradnje koji nas čeka u bliskoj budućnosti. Međutim, verujem da će investitori to regulisati s kupcima kada za to dođe vreme smanjenjem računa za struju. Koliko će tačno ugradnja panela uticati na kupoprodajnu cenu nekretnina, zasad je nezahvalno pričati, ali tu je svakako uključeno dosta faktora.

Inicijativa solarnih krovova bila bi uvrštena u zakon koji bi obavezivao da svaka nova javna, komercijalna i stambena zgrada ima na svom krovu instalirane solarne panele.

Ministarstvo rudarstva i energetike

Građani postaju proizvođači energije koju troše

Iz Ministarstva rudarstva i energetike nedavno je rečeno da je deset lokalnih samouprava u Srbiji objavilo javni poziv za dodelu subvencija za instaliranje panela, a još 14 će to uraditi uskoro.

- Građani na ovaj način mogu lakše da postanu proizvođači električne energije koju troše. Ukoliko građani imaju veću krovnu površinu ili dovoljno prostora u dvorištu, solarna elektrana je idealno rešenje za smanjenje računa za električnu energiju. Građani koji steknu status kupca-proizvođača, mogu da koriste proizvedenu električnu energiju iz solarnih panela za sopstvene potrebe, a viškove neiskorišćene energije predaju u električnu mrežu i iskoriste ih u narednom periodu uz zamenu kilovat-časa za kilovat-čas.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE