Obrenovac, 21.06.2024

NAJBOLJE KNJIGE U 2022.


Izvor: Nova.rs/Mona Cuki─ç/Lokalne novine | Obrenovac, 03.12.2022.
Traume, ropstvo, istorija i ljudska prava, neke su od tema koje obra─Ĺuju romani koji su obele┼żili 2022. godinu u izboru 'Njujork tajmsa'

Foto:Promo


Ameri─Źki dnevnik „Njujork tajms“ objavio je tradicionalnu listu najboljih knjiga u protekloj godini. Me─Ĺu pobedni─Źkim romanima koje predstavljamo su i oni koji vode ─Źitaoce u središta uma, kao i u daleke nau─Źnofantasti─Źne distopije.

„The Candy House“, Jennifer Egan

Ne morate da ─Źitate Eganovu Pulicerom nagra─Ĺenu „A Visit From the Goon Squad“ da biste usko─Źili u ovaj dugoo─Źekivani nastavak. Ali, za nostalgi─Źne Njujor─Źane „Kuc╠üa slatkiša“ je kao povratak kuc╠üi – iako u distopiju. Ovog puta, Eganovi likovi su na razli─Źite na─Źine kreatori i zatvorenici univerzuma u kojem, kroz ─Źuda tehnologije, ljudi mogu da pristupe svojoj memoriji i koriste sadr┼żaj. Rezultat je fantasti─Źan.

„Checkout 19“, Claire-Louise Bennett

Benet, britanska spisateljica koja ┼żivi u Irskoj, prvi put je sko─Źila na scenu sa svojim debitantskim romanom iz 2015. „Pond“. Njena druga knjiga sadr┼żi svu jezi─Źku umetnost i mra─Źnu duhovitost prve, ali je još uzbudljivija. „Checkout 19“, pri─Źa o mladoj ┼żeni koja se zaljubila u jezik u radni─Źkom gradu izvan Londona, ima neobi─Źno okru┼żenje: ljudski um – briljantan, iznena─Ĺujuc╠üi, ─Źudan i veoma smešan. Sve re─Źi koje neko mo┼że da upotrebi da opiše ovu knjigu – eksperimentalna, autofiktivna, nadrealisti─Źka – ne uspevaju da prenesu ─Źisto zadovoljstvo.

„Demon Copperhead“, Barbara Kingsolver

Kingsolverov moc╠üni novi roman, blisko prepri─Źavanje „Dejvida Koperfilda“ ─îarlsa Dikensa, galopira kroz probleme uklju─Źujuc╠üi siromaštvo u detinjstvu, zavisnost od opijata i seosko oduzimanje imovine, iako njegov vec╠üi fokus ostaje isklju─Źivo na pitanju kako se formira svest umetnika.

„The Furrows“, Namwali Serpell

Nakon što je izgubila brata kada je imala 12 godina, jedna od protagonistkinja Serpelovog drugog romana stalno nailazi na muškarce koji li─Źe na njega dok prolazi kroz svoju traumu. Ona ulazi u intimnu vezu sa jednim od njih, kojeg tako─Ĺe proganja prošlost. Ova bogato slojevita knjiga istra┼żuje prirodu tuge, kako ona mo┼że da rastegne ili kompresuje vreme, da preoblikuje sec╠üanja i da nas natera da sanjamo alternativne realnosti. „Ne ┼żelim da vam ka┼żem šta se dogodilo“, ka┼że narator. „┼Żelim da vam ka┼żem kako se osec╠üam.“

„Trust“, Hernan Diaz

Dijaz otkriva tajne ameri─Źkog bogatstva po─Źetkom 20. veka, opisujuc╠üi vrtoglavi uspon njujorškog finansijera i zagonetne talente njegove supruge. Svaki od ─Źetiri dela romana, koji su ispri─Źani iz razli─Źitih perspektiva, preusmeravaju narativ (i menjaju o─Źekivanja ─Źitalaca) dok odaju po─Źast knji┼żevnim titanima od Henrija D┼żejmsa do Horhea Luisa Borhesa. ─îijoj verziji doga─Ĺaja mo┼żemo verovati? Dijazov fokus na pri─Źe iza pri─Źa tra┼żi mra─Źne radnje iza kapitalizma… Uzbudljiva potraga.

„An Immense World: How Animal Senses Reveal the Hidden Realms Around Us“, Ed Yong

Pisac je sebi sigurno dao ogroman zadatak ovom knjigom – naterati ljude da iza─Ĺu iz svog „─Źulnog mehura“ i razmotre kako ┼żivotinje do┼żivljavaju svet. Ali, ogromna poteškoc╠üa da shvatimo ─Źula koja nemamo je podsetnik da svako od nas koristi samo deo stvarnosti.

Jong je sjajan pripoveda─Ź i ima mnogo iznena─Ĺujuc╠üih ─Źinjenica o ┼żivotinjama koje c╠üe ovu knjigu pomeriti ka njenom dubokom zaklju─Źku: Širina ovog ogromnog sveta treba da nas natera da prepoznamo koliko smo zapravo mali.

„Stay True: A Memoir“, Hua Hsu

U ovim mu─Źnim memoarima, Hsu se prisec╠üa kako je sredinom 1990-ih po─Źeo na Berkliju kao muzi─Źki snob, bri┼żljivo grade─çi svoje ukuse i nemilosrdno procenjujuc╠üi ukuse drugih. Zatim je upoznao Kena, japanskog ameri─Źkog de─Źaka. Njihovo prijateljstvo je bilo intenzivno, ali kratko. Manje od tri godine kasnije, Ken c╠üe biti ubijen u kra─Ĺi automobila…

„Strangers to Ourselves: Unsettled Minds and the Stories That Make Us“, Rachel Aviv

U ovoj bogatoj i nijansiranoj knjizi, Aviv piše o ljudima u ekstremnoj mentalnoj situaciji i problemu, po─Źevši od sopstvenog iskustva kada joj je re─Źeno da ima anoreksiju sa šest godina. Ovo nije knjiga o antipsihijatriji — Aviv je previše svesna specifi─Źnosti bilo koje situacije da bi podlegla tome. Ono što ona radi je da ─Źuva prostor za empatiju i neizvesnost, istra┼żujuc╠üi mnoštvo pri─Źa umesto da sko─Źi na impuls da ih objasni.

„Under the Skin: The Hidden Toll of Racism on American Lives and on the Health of Our Nation“, Linda Villarosa

Villarosina izuzetna trec╠üa knjiga elegantno prati efekte nasle─Ĺa ropstva. Po─Źevši sa dugom li─Źnom istorijom njenog bu─Ĺenja kada je re─Ź o strukturalnim nejednakostima, novinarka repozicionira razli─Źite narative o rasi i medicini – rastuc╠üoj stopi smrtnosti majki crnaca; porast sr─Źanih bolesti i hipertenzije; ─Źesto ponavljana izreka da crnci odbacuju terapiju – kao dokaz rasizma u sistemu zdravstvene zaštite.

„We Don’t Know Ourselves“, Fintan O’Toole

Plodni esejista i kriti─Źar, ovaj inventivni narativ naziva „li─Źnom istorijom moderne Irske“ – ambiciozan projekat, ali sa elanom. Ucrtavajuc╠üi šest decenija irske istorije naspram sopstvenog ┼żivota, O’Tul uspeva da spretno ilustruje zemlju u drasti─Źnom kretanju, i uklju─Źi lukavu, samozatajnu biografiju koja njegovoj sociologiji unosi humor i patos. Bic╠üete upu─çeni o sve vec╠üem sekularizmu, keltskom tigru, ljudskim pravima – ali c╠üe vas tako─Ĺe divlje, burno zabavljati nadareni sagovornik na vrhuncu svojih moc╠üi.

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE