Obrenovac, 24.06.2024

20. FESTIVAL IGRE U BEOGRADU


Izvor: B92/Lokalne novine | Obrenovac, 04.03.2023.
U Narodnoj skupštini Republike Srbije održana je konferencija za medije na kojoj je najavljeno jubilarno, 20. izdanje Beogradskog festivala igre, koji će se pod sloganom „Zajedno, mi slavimo igru!“ održati od 8. marta do 13. aprila 2023. godine

Foto:NIS


Generalni pokrovitelj manifestacije četvrtu godinu zaredom je kompanija NIS. Konferenciji su prisustvovali Vladimir Orlić, predsednik Narodne skupštine Republike Srbije, Maja Gojković, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture, Jelena Popara, direktorka Funkcije za internu reviziju u kompaniji NIS, ambasadori nekih od zemalja čije će umetničke trupe učestvovati na festivalu i Aja Jung, direktorka Beogradskog festivala igre.

Beogradski festival igre slavi dve decenije kontinuiranog uspeha i međunarodne prepoznatljivosti. Igri u čast, okupiće se vrhunski umetnici i sjajne trupe i otvoriti važne teme koje analiziraju savremeno društvo.

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić čestitao je jubilej festivalu, istakavši da ga tradicija čini jednim od pet najznačajnijih evropskih festivala igre. Prema njegovim rečima, Beogradski festival igre je svetski brend i „manifestacija koja je zaštitni znak naše prestonice, na koju je čitava Srbija ponosna“.

Ministarka kulture Maja Gojković je rekla da je njeno ministarstvo i ove godine prepoznalo značaj i kontinuirano podržava manifestaciju „koja dvadeset godina našu zemlju čini međunarodnom prestonicom vrhunske umetničke igre“.

Pored toga što je Beograd zahvaljujući ovom festivalu postao važna stanica u biografiji afirmisanih umetnika, on je i mesto gde se sa jednakom pažnjom predstavljaju mladi autori. Svojim sloganom „Budućnost na delu“, NIS ukazuje na to da podsticanje mladih, talentovanih ljudi na realizaciju svojih potencijala spada u prioritetne ciljeve ove kompanije.

„Zahvaljujući Beogradskom festivalu igre, Srbija je pozornica na kojoj možemo da vidimo svetski priznate autore, ali i mlade stvaraoce u potrazi za svojim mestom pod umetničkim nebom. Partnerstvom sa Beogradskim festivalom igre, NIS želi da osnaži generacije koje dolaze. Podrška projektima u oblasti kulture i podrška mladima je značajan segment naše društvene odgovornosti“, navela je Jelena Popara, direktorka Funkcije za internu reviziju u kompaniji NIS.

Direktorka manifestacije Aja Jung rekla je da će jubilarno 20. izdanje Beogradskog festivala igre biti možda najuzbudljivije do sada za posetioce: „Imamo fantastičnu selekciju, rekla bih da je možda hrabrija u programskom smislu zato što dovodi različite stilove“.

Jung je dodala da publika i svetska kritika smatraju da je „ovo jedinstven festival koji daje presek svetskih komada sa svetske scene kada su u vrhu svetskog interesovanja, što je samo po sebi ogroman uspeh“.

Pre početka glavnog programa, od 8-12. marta, muzika i pokret u sinergiji sa virtuelnom tehnologijom donose “Pariski bal” u koreografiji Blanke Li, koji briše granice između igre, filma, mode, arhitekture i tehnoloških dostignuća. Bal se održava u Bioskopu Balkan, a svako izvođenje može da prati samo deset gledalaca. Prvog dana glavnog programa festivala, 17. marta, u Operi Madlenijanum nastupiće holandska trupa Introdanas. Sledećeg dana publika će na istom mestu imati priliku da vidi njujoršku trupu Trajb. Raznovrstan program upotpuniće poznati italijanski koreograf i izvođač Mikele di Stefano, a još neke od umetničkih poslastica su nastup Baleta Torina i Holandskog teatra igre, kao i mnoge druge.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE