Obrenovac, 16.04.2024

REČ GODINE


Izvor: N1.rs/Hina/Lokalne novine | Obrenovac, 05.12.2022.
Američki izdavač rečnika Merijam-Vebster proglasio je 'gaslighting' rečju godine, pojasnivši da ona odražava aktuelno doba dezinformacija

Foto:Pixabay


Prema Merijam-Vebsteru, u godini 2022. zabeležen je porast od čak 1.740 odsto kada je u pitanju pretraživanje te reči, koja potiče od naziva predstave iz 1938.godine “Gas Light”, čiji je autor Patrik Hamilton. Šest godina kasnije, snimljen je i film “Gaslight” o čoveku koji izluđuje svoju suprugu do te mere da i sama počinje da sumnja u svoje misli i mentalnu stabilnost.

Američki rečnik definiše „gaslighting“ kao “čin ili praksu grubog dovođenja nekoga u zabludu, posebno za sopstvenu korist”.

Neki stručnjaci „gaslighting“ opisuju i kao manipulaciju izluđivanjem ili oblik emocionalnog zlostavljanja u kojem zlostavljač manipuliše opisima situacije kako bi žrtvu naveo da posumnja u sopstveni doživljaj stvarnosti.

“Poslednjih godina, uzveši u obzir porast kanala i tehnologija koje se koriste za obmanjivanje, ‘gaslighting’ je postala omiljena reč za percepciju prevare. Zbog toga je (verujte nam!) po našem izboru zaslužila svoje mesto kao reč godine,” pojasnili su urednici Merijam-Vebstera.

Među ostalim rečima koje su ušle u uži izbor su “omikron”, prema slovu grčke abecede koje se koristi za imenovanje posebno zarazne varijante koronavirusa i “sentient”, reč koju su korisnici pretraživali nakon što je Googlov inženjer Blejk Lemojn za Vašington Post rekao da veruje da je jedan od guglovih projekata veštačke inteligencije postigao razum. Nakon tog istupa Lemojn je suspendovan s posla.

Ostali kandidati bili su reči oligarh, codify, LGBTQIA, loamy, raid i Queen Consort.

“Bonus bodovi (koji nemaju novčanu vrednost) biće dodeljeni svakom ko uspe da upotrbi sve ove reči (i gaslighting) u jednoj rečenici”, stoji u tvitu uredništva Merijam-Vebstera.

U drugom tvitu pojašnjava se da je Merijam-Vebster reč godine “statistička mera” izraza koji su korisnici tražili u rečniku tokom prošle godine.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE