Obrenovac, 16.04.2024

OTVORENA IZLO┼ŻBA SLIKA O ┼ŻIVOTU MAJDE KURNIK


Izvor: Kurir.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 13.04.2023.
Njeni radovi bili su izuzeno skupi i gotovo nemogu─çe prona─çi ih u privatnoj arhivi

Foto:VLADIMIR POPOVI─ć


Izlo┼żba slika "Majda Kurnik - ┼Żivor preto─Źen u slike" Tijane Stojiljkovi─ç, otvorena je u Umetni─Źkoj galeriji "Lazar Vozarevi─ç" u Sremskoj Mitrovici.

Slike na izlo┼żbi prikazuju i zaokru┼żuju jedan umetni─Źki ciklus i oslikavaju kratki stvarala─Źki ┼żivot umetnice koja je svojim raskošnim talentom i delima koja je iza sebe ostavila, zaslu┼żeno ušla u tokove srpske moderne umetnosti i kao takva ostala upam─çena.

- Majdine slike bile su izuzetno cenjene i tra┼żene za vreme njenog kratkog ┼żivota. Bile su otkupljivane za kabinet predsednika dr┼żave, Skupštinu, razne vladine institucije i muzeje. Malo je privatnih kolekcija moglo da ih poseduje dosta dugo posle njenog odlaska jer su slike koje su ostale bile zatvorene i dostupne javnosti samo prilikom manjeg broja organizovanih izlo┼żbi.

To i jeste razlog što likovna publika ne zna puno o delu Majde Kurnik. Zbog toga ostaje na današnjim generacijama istori─Źara umetnosti da ne dozvolimo da se njeno ime i delo zaboravi - rekla je Tijana Stojiljkovi─ç, istori─Źar umetnosti i autor izlo┼żbe.

Ko je Majda Kurnik?

U radovima koji svedo─Źe o razli─Źitim ┼żivotnim etapama Majde Kurnik, izdvaja se nekoliko stilskih celina i motiva kojima se rado vra─çala: portreti, autoportreti, figuralne kompozicije, mrtve prirode, predeli i manastiri iz Srbije, ali i Slovenije kojih se ─Źesto se─çala.

Umetni─Źki period Kurnikove trajao je petnaestak godina, u kojem se razvijala i sazrevala kao slikar, a stvarala─Źki naboj prekinula je njena bolest i prerana smrt. U tom kratkom periodu stvaranja, uspela je da dostigne visoko mesto u tokovima srpske umetnosti XX veka, a poseban pe─Źat utkala je u posleratni beogradski slikarski krug u ─Źiju se tradiciju s lako─çom uklopila.

Majdino slikarstvo odlikuje nekoliko faza, iako bez velikih promena u samom stilu. U prvoj fazi njenog stvaralaštva, koja obuhvata ─Źitavu šestu deceniju, oslanjala se na iskustva me─Ĺuratne generacije starijih kolega, školovanih prete┼żno na Likovnim akademijama u inostranstvu, koji tada po─Źinju da stupaju na likovnu scenu Beograda i koji su preuzeli na sebe ulogu nosilaca preporoda savremene srpske umetnosti.

Od 1960-te pa do svoje smrti, Majda stvara dela slobodnog, širokog poteza, formati joj postaju ve─çi, a centralni motiv ─Źine izdu┼żene pojedina─Źne ili grupisane figure mese─Źara, arlekina, pajaca, ma─Ĺioni─Źara, muzi─Źara, portreti i autoporteti.

Izlo┼żba je otvorena za posete do 25. aprila 2023. godine.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE