Obrenovac, 16.04.2024

DVA FILMA IZ SRBIJE NOMINOVANA U KANU ZA PRESTI┼ŻNU NAGRADU


Izvor: Kurir.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 27.05.2023.
Ostvarenja su ve─ç pokupila brojna priznanja na drugim festivalima

Foto:PROMO


U utorak, 23. maja, na Filmskom festivalu u Kanu, mre┼ża sedam vode─çih evropskih festivala dokumentarnog filma, objavila je listu filmova nominovanih za presti┼żnu, godišnju nagradu Doc Alliance Award 2023 tokom Doc Day-a.

Programeri i umetni─Źki direktori festivala Doc Alliance, od 2008, svake godine za nagradu nominuju po jedan kratki i jedan dugometra┼żni dokumentarni film. Me─Ĺu 16 filmova nominovanih za ovogodišnju nagradu nalaze se i dva filma iz Srbije – dugometra┼żni hibridni film "Kristina", Nikole Spasi─ça, koji je predlo┼żen od strane festivala FIDMarseille i "Prilago─Ĺeni", Dejana Petrovi─ça koji je nominovan za najbolji kratki dokumentarac na predlog umetni─Źkog direktora Dokufesta.

Film "Kristina" portretiše izuzetno lepu ┼żenu srednjih godina koja ┼żivi ugodno sama, ali nakon tri slu─Źajna susreta sa Markom pita se da li je on duh ili njena srodna duša.

Ovaj film premijerno je prikazan na festivalu FIDMarseille i tom prilikom je osvojio First Film Award, a sem toga osvojio je i nagradu za najboljeg reditelja u usponu na Festivalu evropskog filma u Sevilji, specijalno priznanje mladog ┼żirija na Muestra de cinema de Lanzarote, dve nagrade na festivalu Merlinka, za najbolji doma─çi film i za najbolji me─Ĺunarodni film i nagradu za najbolju re┼żiju na Martovskom festivalu. Film je prikazan na brojnim festivalima širom sveta, a njegova turneja i dalje traje. Film je snimljen u produkciji producentske ku─çe Rezon, a distributer za svet je londonska kompanije Reason8.

Otkrivaju─çi jedinstveno prihvatilište za pse u Evropi i uspostavljaju─çi paralelu izme─Ĺu azila za pse i društva, "Prilago─Ĺeni" preispituje hijerarhije mo─çi, kao i relativnost autoriteta koji nas uz pomo─ç nagrade i kazne ─Źini poslušnima.

Ovaj višestruko nagra─Ĺivani kratki dokumentarac, nakon svetske premijere na festivalu IDFA u Amsterdamu, prikazan je na više od 40 filmskih festivala (Visions du Réel, Millennium Docs Against Gravity Film Festival, Dokufest, Thessaloniki Documentary Festival, Beldocs itd.). Film je snimljen u koprodukciji Nezavisnog filmskog centra Filmart i producentske ku─çe Cinnamon Films, a distriber je austrijski Square Eyes.

Oba filma su snimljena uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Filmskog centra Srbije.

Filmovi nominovani za nagradu imaju priliku da, tokom godine, budu prikazani na nekim od festivala Doc Alliance - CPH:DOX, Docslisboa, DOK Leipzig, FIDMarseille, Ji.hlava, Millennium Docs Against Gravity, Visions du Réel, a ┼żiri, sastavljen od filmskih kriti─Źara i predstavnika filmske industrije, dodeljuju dve nagrade - za najbolji kratki i najbolji dugometra┼żni film.

Proglašenje ovogodišnjih pobednika je avgustu u Prizrenu, na Kosovu i Metohiji, na Dokufestu, koji je ove godine gost festival Doc Alliance.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE