Obrenovac, 16.04.2024

POTRESI


Izvor: Kurir.rs/Andrija Ivanovi─ç/Lokalne novine | Obrenovac, 27.11.2022.
Krsta┼íki ratovi sru┼íili su Vizantiju, ali su omogu─çili uspon dr┼żave Nemanji─ça

Foto:Printscreen


Prolazak vitezova preko Balkana koristili su još kralj Bodin, ┼żupan Vukan, Stefan Nemanja... Ali pad Carigrada je Stefanu Nemanji─çu dozvolio da po─Źne ja─Źanje mo─çne srpske dr┼żave

Krstaški ratovi deluju kao nešto daleko, nevezano za istoriju Srbije. Nešto što se dešava tamo negde, u Svetoj zemlji. Ali od samog po─Źetka pa do kraja krstaši su uticali na ┼żivot na Balkanu, a ─îetvrti krstaški rat, u kome je pao Carigrad i srušeno je Vizantijsko (Romejsko carstvo), omogu─çio je munjevit uspon srpske srednjovekovne dr┼żave i dinastije Nemanji─ça.

Duklja i Raška

Decenijama pred po─Źetak pohoda ka Jerusalimu, od srpskih zemalja svoj uspon imala je Duklja, koju je od Vizantije oslobodio knez Stefan Vojislav, a ─Źije je ja─Źanje nastavio i prvi srpski kralj Mihailo. Njegov sin kralj Konstantin Bodin bio je u savezu s Normanima, ali tada ja─Źa druga srpska dr┼żava - Raška.

- Sve aktivniji postaje ┼żupan Vukan, koji krajem 11. veka vodi glavne borbe s Grcima. U ovo vreme pada i po─Źetak krstaških ratova. Kada je papa Urban II 1095. stao da zaziva pomo─ç hriš─çanskog sveta za krstaški rat, ustalasao se ─Źitav Zapad. Ali krstaši, skupljeni s raznih strana od belosvetskih avanturista, behu sve pre nego zato─Źnici bo┼żji. Jedan, i to ve─çi deo tih krstaša prošao je i kroz naše zemlje. Oni su obi─Źno prelazili kod Beograda i moravskom dolinom išli do Niša, a odatle preko Sofije za Carigrad. Prvi je prošao u prole─çe 1096. francuski vitez Gotje sa svoja ─Źetiri sina i 15.000 ljudi. Kad su, krenuvši iz Beograda, zašli u guste moravske šume, izme─Ĺu njih i tamošnjeg stanovništva po─Źinju prave borbe, u kojima je poginuo i sam Gotje - piše Vladimir ─ćorovi─ç u „Istoriji srpskog naroda”.

On navodi da su preko današnje Srbije prošli i odredi Petra Amijenskog, Gotfrida Bujonskog i grofa Remuna od Tuluza.

Surovi i grabljivi

- Provansalci su došli u Dalmaciju preko severne Italije i Istre, ne obavestivši o tome hrvatskog kralja. Hrvate i Srbe njihov opis prikazuje kao surove i grabljive, pune nepoverenja. Put do Skadra trajao je 40 dana. U Skadru ih je kralj Bodin primio vrlo lepo - navodi ─ćorovi─ç.

I tokom Drugog krstaškog rata vojske su prolazile preko Vizantije.

- Kada je Manojlo Komnin potukao Normane, oni se obratiše Ma─Ĺarima i Srbima da bi se krenuli protiv Vizantije i olakšali njihov polo┼żaj. Teško je utvrditi da li je srpski ustanak iz 1149. u kakvoj vezi s tim. Istina je samo da je veliki ┼żupan raški Uroš Prvoslav ustao protiv Vizantije. Car Manojlo, osvojivši od Normana Krf, do─Ĺe s vojskom li─Źno u Srbiju i zauze Ras - navodi ─ćorovi─ç.

Stefan Nemanja

Nakon delimi─Źno uspešnih borbi Raške protiv Carigrada, vlast preuzima Stefan Nemanja.

- On je iskoristio neprilike u koje je Vizantija zapala posle 1180. Za borbu protiv nje najpre je koristio podršku suseda, a zatim i Nema─Źke. Kada je u Evropi o┼żivela ideja o pokretanju krstaškog rata, pokazalo se da jedino nema─Źka vojska namerava da se prebaci vojni─Źkim putem preko Beograda, Brani─Źeva, Niša i Sofije do Carigrada. Stefan Nemanja je odlu─Źio da se pribli┼żi nema─Źkom caru i potra┼żi saveznika u borbi protiv Vizantije. Ogromnu vojsku krstaša s carem Fridrihom I Barbarosom na ─Źelu Nemanja je do─Źekao u Nišu. Srpski vladar se postarao, prema tvr─Ĺenju jednog nema─Źkog pisca, da gosta do─Źeka sa izrazima najve─çe radosti. Ponudio je vazalski odnos prema nema─Źkom caru, ali je ovaj prihvatio samo deo srpskih predloga - piše u „Istoriji srpskog naroda”.

Stefan Nemanja napustio je presto 1196, a nasledio ga je drugi sin Stefan. Uprkos turbulentnom po─Źetku vladavine i sukobima s bratom Vukanom, na Balkanu je došlo do politi─Źkog potresa - krstaši su, umesto na Jerusalim, krenuli na Carigrad, koji su osvojili 1204. Na prostorima Vizantije nastaju nove dr┼żave - Latinsko, Trapezuntsko i Nikejsko carstvo, Epirska despotovina i Ahajska kne┼żevina.

Okretanje Zapadu

- U burnom vremenu Stefanu Nemanji─çu se brzo ukazala prilika da proširi uticaj srpske dr┼żave ka jugoistoku, du┼ż doline Vardara. Realno procenjuju─çi situaciju, Stefan Nemanji─ç se odlu─Źio da se pribli┼żi Zapadu i Veneciji. Prema podacima mleta─Źkog hroni─Źara, Stefan Nemanji─ç se o┼żenio Anom, unukom mleta─Źkog du┼żda Enrika Dandola, tek 1216, kada je po savetu nove supruge odlu─Źio da se odrekne isto─Źne šizme i pri─Ĺe katoli─Źkoj veri. Osim toga, tra┼żio je kraljevski venac od pape Ino─çentija III i ovaj mu izlazi u susret - piše u „Istoriji srpskog naroda”.

Propast Vizantije, iako privremena, promenila je stanje na Balkanu i omogu─çila naslednicima Stefana Prvoven─Źanog da rade na ja─Źanju nezavisnosti. Njegovi sinovi Radoslav i Vladislav nisu se najbolje snašli u novim uslovima, ali tre─çi sin Stefan Uroš I jeste. On je iskoristio me─Ĺusobne sukobe novih dr┼żava, a boga─çenje Srbije nakon otkri─ça rudnika srebra i dolaska Sasa, rudara iz Nema─Źke, omogu─çilo je da nemanji─çka dr┼żava postane prava sila, a da zatim, u vreme njegovih naslednika, osvoji i velike delove Vizantije.

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE