Obrenovac, 16.04.2024

SNIMA SE NOVA VERZIJA KOSOVSKOG BOJA


Izvor: Kurir.rs/Ljubomir Radanov/Lokalne novine | Obrenovac, 04.11.2022.
Prva klapa pašće 2023. godine, poznat reditelj i deo PODELE

Foto:Roger-Viollet via AFP / Roger Viollet / Profimedia


Boj na Kosovu dobija novo filmsko viđenje u režiji i po scenariju Predraga Gaga Antonijevića, a film će biti snimljen naredne godine, saznanje Kurir.

Nakon uspešnog projekata "Dara iz Jasenovca", srpski reditelj s holivudskom adresom živi da prikaže događaj oko kog se u našem narodu razvilo najviše mitova. O ishodu sukoba srpske zemlje i Osmanskog carstva do današnjih dana vodi se polemika, od toga ko je odneo pobedu do toga ko je bio "najveći srpski izdajnik na Kosovu polju", što će delom pokušati da prikaže ovo ostvarenje.

Film, što je zanimljivo, neće biti samo sniman u Srbiji. Kosovska bitka moraće da se ekranizuje, kako saznajemo, u nekoj evropskoj zemlji, kao što su Španija ili Portugal, jer je za te scene potrebno više od 2.000 konja i 10.000 statista. Posle "Boja na Kosovu" Zdravka Šotre po poemi Ljubomira Simovića, ponovo će oživeti na velikom platnu knez Lazar i kneginja Milica, sultan Murat I i njegov sin Bajazit I Munjeviti.

Kasting za glavne uloge nije još urađen, pa ćemo u glavnim ulogama videti glumce koji neće biti stariji od 30 godina. Oni će oživeti hrabre ratnike Stefana i Lazara Musića (Lazareve sestriće), iz dela Konstantina Mihailovića topličkog vojvodu Krajmira, Damjana Oliverovića - stalaćkog vojvodu, Stefana Relju Krilatog - barjaktara, Pavla Orlića - rudničkog vojvodu, Krajimira Oliverovića - viteza, Vlatka Vukovića - Tvrtkovog bosanskog vojvodu, Ivana Paližana - dalmatinskog bana, Vuka Brankovića - gospodara Kosova i Prištine, i vojvodu Damjana Tonkovića.

Vuk Branković nije izdajnik, Obilić je epski junak

Kosovski boj je u srpskoj tradiciji najvažnija bitka koja se ikada vodila. Ona se dogodila 28. juna 1389. godine na Gazimestanu i u njoj su se sukobile vojske srpskog kneza Lazara i osmanskog sultana Murata. Podršku Lazarevoj vojsci davali su i gospodar Kosova i njegov zet Vuk Branković, kao i Vlatko Vuković, vojvoda kralja Tvrtka I Kotromanića.

Specifična je po tome što je jedna od retkih u kojoj su oba vladara poginula, a jedina je u kojoj je Osmansko carstvo izgubilo vladara. Iako je u tradiciji Vuk Branković izdajnik, istoričari su odavno utvrdili da to nije istina jer je on jedan od retkih koji je nastavio da se sukobljava sa Turcima. Miloš Obilić, koji je po legendi ubio sultana Murata, nije istorijska, već epska ličnost. Istoričari ne znaju da li je u bici učestvovao i kralj Marko Vukašinović, tj. Marko Kraljević, koji je 1371. prihvatio vlast osmanskog sultana.

Predrag Gaga Antonijević Ä‡e svakako neku od epizodnih uloga dati svojim saradnicima na nekoliko serija, kao što Vuk Kostić, Marko Janketić i Ljubomir Bandović, ali i Nataša Ninković. Antonijević trenutno pokušava da sklopi budžet filma, koji će koštati sigurno nekoliko miliona evra.

Reditelj se nije javljao na naše pozive do zaključenja broja, ali je film "Dara iz Jasenovca" prikazan premijerno u Gračanici, gde je i najavio da mu je želja da mu jedna od sledećih tema bude Kosovo.

- Od Jadovna i Jasenovca, preko Kragujevca, do Kosova i Metohije ječe vapaji srpskih žrtava, koje mnogi danas pokušavaju da uguše. Traže dušmani od nas da se nad svakom tuđom žrtvom sažalimo, a da nad našom ne smemo ni suzu da pustimo - izjavio je Antonijević.

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE