Obrenovac, 16.04.2024

OVAKVU SRBIJU DO SADA NISTE VIDELI


Izvor: Kurir.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 08.09.2022.
Lepote naše zemlje iz ptičje perspektive pred očima celog sveta

Foto:Kurir


Četvrta sezona dokumentarnog serijala "Evropa odozgo" započinje 18. septembra epizodom o našoj zemlji.

Da sam ptica da poletim... Jer toliko lepote ima Srbija da bi divno bilo gledati je i sa visine. Može iz aviona, mada nije to taj gušt. Previsoko je, pa jedino kad poleće i sleće. Paraglajding? Da, ali većini taj sport nije dostupan. Šta preostaje?

Dronovi televizijskog kanala National Geographic nadlateli su prostranstva naše zemlje, snimili neke od najlepših arhitektonskih zdanja, zabeležili neverovatne kadrove od najsevernijeg srpskog grada Subotice, pa do juga i Donje Lokošnice nadomak Leskovca, svetske prestonice paprike, i njima će započeti 18. septembra u 22 sata emitovanje četvrte sezone dokumentarnog serijala "Evropa odozgo".

Gledaoci širom planete upoznaće se sa onim što čini Srbiju jedinstvenom u svetu, uživaće, kao što je odveć najavljivano na sajtu i u trejlerima popularne "globalne premijum destinacije za nauku, istraživanje i avanturu", kako glasi nešto širi opis koji ide uz ime National Geographic Channel, u lepotama "sinagoge iz bajke" i velelepnim spomenicima žrtvama i velim pobedama u Drugom svetskom ratu, poput kompleksa na Kadinjači, posvećenog stradalim borcima Radničkog bataljona u odbrani Užičke republike.

U svojevrsnom letu nad Srbijom snimili su Beograd na vodi i u njemu Kulu visoku 168 metara, doleteli i do specijalnog rezervata prirode Zasavica, gde se od mleka magarica spravlja skupoceni sir, koji košta i 1.000 evra po kilogramu, zabeležili do sada neviđene lepote kanjona reke Uvac...

Jedinstvena je to prilika da pogledamo ono što nam je većini nedostupno - da Srbiju posmatramo iz ptičje perspektive. I sama epizoda počinje rečenicom: "Ovo je Srbija kakvu je do sada niste videli".

Ispričane su i tajne Golubačke tvrđave, nekada važnog strateškog uporišta na Gvozdenoj kapiji Dunava, odakle je započela promotivna vožnja brodom "Aquastar Maxim" do Đerdapa, tokom koje je pretpremijerno prikazana epizoda posvećena našoj zemlji. Snimana je kroz sva četiri doba i prožeta nizom istorijskih podataka.

U četvrtoj sezoni dokumentarnog serijala gledaoci će se upoznati i sa znamenitostima Belgije, Bugarske, Rumunije, Danske i Škotske.

Snimatelji Dragan Trifunović i Dragan Glišović podelili su svoje impresije o trenucima dok su beležili kadrove za ovu nesvakidašnju vizuelnu avanturu u kojoj će ceo svet saznati o našoj kulturi, prirodnim lepotama i zdanjima, istakavši da je projekat bio zahtevan i da je od brojnih predloženih prelepih lokacija samo priče o devet moglo na kraju da nađe svoje mesto u pedesetominutnoj epizodi.

 





Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE