Obrenovac, 19.07.2024

OVO JE NOVA VLADA SRBIJE: Kabinet u Nemanjinoj cinice 27 ministara


Izvor: Kurir | Obrenovac, 25.10.2022.
Nova Vlada Srbije, mandatarke Ane Brnabic, ukoliko dobije podršku Narodne skupštine, imace 28 clanova. Činiće je 27 ministara, od toga dva bez portfelja

Foto:D.Milovanovic
Okosnica Vlade biće iz redova naprednjaka, koalicija SPS-JS ima pet kandidata za ministre, a po jednog PUPS Milana Krkobabića, SDPS Rasima LJajića i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini Tomislava Žigmanova.

Ovaj dogovor koalicionih partnera, obelodanjen je juče, posle zasedanja stranačkih organa partija koje će učestvovati u vlasti. Prema "redu vožnje", sednica parlamenta na kojoj će mandatarka predstaviti ekspoze biće sutra, a 17. kabinet po redu trebalo da položi zakletvu u sredu.

Epilog je da će sedam ministara iz odlazeće postavke iz Nemanjine 11 zadržati svoje resore i to: Siniša Mali (finansije), Branko Ružić (prosveta), Maja Gojković (kultura), Maja Popović (pravda) i Irena Vujović (ekologija), Novica Tončev (bez portfelja za regionalni razvoj) i Milan Krkobabić (za brigu o selu). Ima i onih koji će dobiti nova ministarstva. Tako se, na primer, Tomislav Momirović iz saobraćaja i infrastrukture seli u Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine, a na njegovo mesto dolazi Goran Vesić.

Takođe, Darija Kisić ustupa resor rada i socijalne politike Nikoli Selakoviću, a ona odlazi u Ministarstvo za demografiju i brigu o porodici.

Prvi put članovi Vlade trebalo bi da postanu: Jelena Begović, molekularni biolog, i to na mestu ministra za nauku i tehnološki razvoj, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević (odbrana), Danica Grujičić (zdravstvo), Tomislav Žigmanov (manjine i društveni dijalog), Tanja Miščević (evropske integracije), Zoran Gajić (sport), Jelena Tanasković (poljoprivreda), Husein Memić (turizam i omladina), Tomislav Žigmanov (ljudska, manjinska prava i društveni dijalog), Dubravka Đedović Negre (energetika i rudarstvo), te dugogodišnji poslanik naprednjaka Aleksandar Martinović (državna uprava i lokalna samouprava). U vladu se vraća i Bratislav Gašić, koji je nekada bio ministar odbrane, a sada će biti prvi čovek policije. Ministarstva informisanja i telekomunikacija, i za javna ulaganja još su bez čelnih ljudi.

 
 

Potvrđeno je i da će lider SPS Ivica Dačić biti šef diplomatije i zamenik premijera, a ministar bez portfelja njegov stranački kolega Đorđe Milićević.

Posle predstavljanja kandidata za nove ministre na sednici Glavnog odbora, predsednik naprednjaka Aleksandar Vučić rekao je da je ovo "prvi put da pravimo vladu u ratnom okruženju, kad vidite da se sukobu ne vidi kraj".

- Računam na našu mudrost i posvećenost. Od kvote SNS, 55 odsto su žene, verujem u njihovu mudrost, staloženost. Rekao sam da se nadam da naša stranka neće postati jedna od onih žutih, demokratskih, koje su postale biznis stranke, sve uradile za sebe, obogatile se, a za narod ništa, pa su danas bogatiji nego što su bili - istakao je Vučić.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE