Obrenovac, 25.02.2024

ZA OVE POSLANIKE ĆUTANJE JE ZLATO


Izvor: Kurir.rs/I.Žigić/Lokalne novine | Obrenovac, 01.04.2023.
Čak 61 parlamentarac OSAM MESECI nije se javio za reč, a primio po MILION DINARA!

Foto:Marina Lopičić, Zorana Jevtić, Nenad Kostić


Među parlamentarcima koje nikad od početka ovog saziva Skupštine nismo videli za govornicom su i veterani parlamentarnog života - Bečić, Jugović, Karić, te Bajatović, Zagrađanin...

Nakon punih osam meseci rada Narodne skupštine, pojedini poslanici nisu se niti jednom javili za reč na sednicama - njih ukupno 61. Iako u parlamentu nisu ni progovorili, ipak su dosad inkasirali po oko milion dinara (plata plus paušal).

Veterani

Naime, od ukupno 250 poslanika, najviše poslanika ima poslanička grupa vladajuće Srpske napredne stranke "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve", ukupno 106. Od naprednjaka od početka rada ovog saziva parlamenta, dosad se njih 43 nije nijednom javilo za reč tokom skupštinskih sednica, a među njima i veterani parlamentarnog života Igor Bečić, Aleksandar Jugović, Dragomir Karić, ali i bivši gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, te bivši ministar Nenad Popović.

Socijalistička partija Srbije, koja broji 22 poslanika, u svom poslaničkom klubu ima osmoro predstavnika koji niti jednom nisu uzeli reč na skupštinskim sednicama. Između ostalih, tu su direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović, kao i visoki funkcioner te partije Vladan Zagrađanin.

I u redovima koalicije NADA, koju čine Novi DSS i POKS, ima poslanika koji nisu smatrali da treba da govore na bilo koju temu, a njih je dvoje - Marija Vojinović i Branko Vukajlović, oboje iz pokreta Monarhisti.

Najmanje su, reklo bi se, bili aktivni poslanici koalicije PUPS - Solidarnost i pravda, te od ukupno šest poslanika, koliko broje, čak njih četvoro se nije nijednom javilo za reč.

Kvalitet i kvantitet

Dragan Dobrašinović, bivši predsednik Koalicije za nadzor javnih finansija, za Kurir kaže da, imajući u vidu ko su sve poslanici Srbije, i bolje što se nisu javljali za reč.

- Neki koji su se javljali, bolje da nisu, imajući u vidu šta su rekli. Što se mene tiče, ovo samo pokazuje da nama nije potreban parlament od 250 poslanika i da ga treba prepoloviti ili, još bolje, svesti na 100 poslanika. A to smatram jer poslanici u ovom našem izbornom sistemu ni na koji način ne predstavljaju svoju teritorijalnu bazu, pa je svejedno da li imamo tri, pet ili nijednog poslanika iz određene geografske oblasti. Takođe, kada se posmatra rad parlamenta, očigledno je da većina poslanika koja se javi za reč samo papagajski ponavlja stavove svojih lidera koji su već uveliko poznati i koje su i sami izrekli. Ne dobijamo nikakav kvalitativni pomak, s obzirom na broj poslanika, tj. kvantitet ne donosi kvalitet. Naprotiv, urušava se - smatra Dobrašinović.

Apsolutni rekorder Jovanov govorio čak 314 puta

Šef poslaničkog kluba naprednjaka Milenko Jovanov ubedljivi je rekorder po broju javljanja za reč. On je, naime, za ovih osam meseci govorio ukupno 314 puta. Poređenja radi, šef poslaničkog kluba demokrata Zoran Lutovac govorio je 120 puta, a Miloš Jovanović, šef poslaničkog kluba NADA - Novi DSS - POKS, tek 19 puta.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE