Obrenovac, 15.07.2024

ODBOR IZABRAO VEĆINU KANDIDATA ZA VSS I VST


Izvor: Kurir.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 18.03.2023.
Kada proces bude završen, Narodna skupština više neće birati sudije i tužioce

Foto:Kurir/Nemanja Jokić


Članovi Odbora Skupštine Srbije za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu izabrali su danas šestoro kandiddata za Visoki savet sudstva (VSS) i sedmoro za Visoki savet tužilaštva (VST), a pošto je potrebno da predlože po osmoro kandidata, preostale će izabrati za osam dana.

Odbor je dvotrećinskom većinom za kandidate za VSS predložio prijavljene istaknute pravnike i to su: Jelena Vučković, profesorka kragujevačkog Pravnog fakulteta, Nikola Bodiroga, profesor beogradskog Pravnog fakulteta, Marina Grbić, savetnica Poverenika za informacij od javnog značaja, advokati Rastko Brajković i Srđan Stefanović, kao i Aleksandar Popović, viši tužilački pomoćnik iz Pančeva.

Za članove VST koje bira Skupština, odbor je predložio naučnog saradnika Instituta za uporedno pravo u Beogradu Miroslava Đorđevića, novosadskog advokata Predraga Ćetkovića, advokaticu iz Novog Pazara Vesnu Luković, člana UO Pravosudne akademije Vladimira Simića, vanrednog profesora na Pravnom fakultetu u Beogradu Nenada Tešića, službenicu BIA Jelenu Glušicu i docenta Bojana Petrovića.

Još dva kandidata za VSS i jednog za VST članovi odbora će, kako je najavio predsednik Odbora Vladimir Đukanović, birati najverovatnije sledeće nedelje uveče.

Od predloženih kandidata, narodni poslanici izabraće po njih četiri koji će postati članovi Visokog saveta sudstva i Visokog saveta tužilaca, kako je predviđeno izmenama zakona nakon promene Ustava.

Kada ceo proces bude završen, Narodna skupština više neće birati sudije i tužioce.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE