Obrenovac, 21.02.2024

RASTE BROJ POTPISNIKA


Izvor: Kurir.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 18.04.2023.
Britanska vlada ─çe morati da odgovori

Foto:Profimedia


In┼żenjerka arhitekture i neuronau─Źnica Mihaela Mitrovi─ç, koja je i pokrenula peticiju za ukidanje viza, ka┼że da je ova akcija vrlo popularna u toj zemlji

U Velikoj Britaniji pokrenuta je peticija kojom se od britanske vlade tra┼żi da omogu─çi gra─Ĺanima Srbije da borave do 90 dana u toj zemlji bez viza. Zasad ju je potpisalo preko 6.000 britanskih dr┼żavljana ili stanovnika, od potrebnih 10.000, da bi vlada te zemlje odgovorila na peticiju.

Diplomatski dijalog

Kako je objasnila in┼żenjerka arhitekture i neuronau─Źnica Mihaela Mitrovi─ç, koja je i pokrenula peticiju, njen motiv je taj što je, ka┼że, jednostavno došlo vreme da se vizni re┼żim Ujedinjenog Kraljevstva ukine, jer niti je pravedan, niti ima prakti─Źnog smisla.

- Ako peticija prikupi 10.000 potpisa, to zna─Źi da vlada mora da da zvani─Źnu izjavu, koja je u formi malo du┼żeg izveštaja, gde treba da analiziraju šta su uradili povodom ovoga i šta ─çe u budu─çnosti. To je klju─Źni momenat za tu peticiju, kada prestaje da bude peticija i postaje diplomatska inicijativa. O─Źekujem da ─çe se momentalno otvoriti i diplomatski dijalog. Mogu─çe je da vlada ka┼że "ne", ali imam ose─çaj da se to ne─çe desiti, sami britanski politi─Źari su ve─ç dugo pri─Źali o ovome - rekla je Mitrovi─çeva za N1.

Naglasila je i da ima ugovorene neke sastanke sa tamošnjim politi─Źarima, te ocenila da sve kre─çe u optimisti─Źnom i entuzijasti─Źnom pravcu.

- Meni je li─Źno najfascinantnije što je na zvani─Źnom sajtu parlamenta ovo najpopularnija ili druga najpopularnija peticija u celoj Britaniji - konstatovala je Mitrovi─çeva, koja ┼żivi i radi u Londonu.

Dobra inicijativa

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Da─Źi─ç je ocenio da je ova peticija veoma dobra, ali i dodao da nije siguran kakav ─çe efekat posti─çi.

- Ja sam bio ministar spoljnjih poslova od 2008. do 2014, i to pitanje sam pokretao tada. I nikada nismo nailazili na veliko razumevanje od strane Velike Britanije, jer oni imaju poseban vizni re┼żim. Oni nikada nisu bili deo šengena - ukazao je Da─Źi─ç.

Podsetio je i da se Sporazum o stabilizaciji i pridru┼żivanju (SSP), ─Źije je potpisivanje 2008. omogu─çilo gra─Ĺanima Srbije da bez viza putuju u zemlje EU, nije odnosio i na Veliku Britaniju iako je tada bila ─Źlanica EU.

- Srbija bi bila zadovoljna kada bi postigla odre─Ĺeni napredak kada je Velika Britanija u pitanju - rekao je Da─Źi─ç i ukazao da je i on kao šef diplomatije vizu dobijao na veoma ograni─Źen period:

- Kada ja kao ministar dobijem vizu koja traje 10 dana kada idem u posetu, šta o─Źekivati kada su u pitanju obi─Źni gra─Ĺani. Opet, s druge strane, gra─Ĺanima Velike Britanije je omogu─çeno da ulaze u Srbiju bez vize, s li─Źnom kartom.

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE