Obrenovac, 24.02.2024

SINI┼áI MALOM VRA─ćAJU DIPLOMU I DOKTORAT


Izvor: Politika/Kurir.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 22.03.2023.
Upravni sud poništio odluku Senata Univerziteta u Beogradu

Foto:Ministarstvo finansija


Upravni sud doneo je presudu kojom se poništava odluka Senata Univerziteta u Beogradu, a kojom je potpredsedniku Vlade Srbije i ministru finansija Siniši Malom poništena diploma doktora nauka. Ovom presudom bi potpredsedniku Vlade trebalo da budu vra─çeni diploma i doktorat.

Kako se navodi u obrazlo┼żenju presude, “po nala┼żenju Upravnog suda, za sada ne postoji pravni osnov za donošenje osporene Odluke kojom se poništava diploma o se─Źenom nau─Źnom zvanju doktora nauka, koju je tu┼żilac strekao odbranom doktorske disertacije pod nazivom “Kreiranje vrednosti kroz proces restrukturiranja i privatizacije - teorijske koncepcije i ostvareni rezultati u Srbiji”, na Fakultetu organizacionih nauka 2013. godine.

Podse─çamo, Senat univerziteta u Beogradu je 2021. godine doneo odluku o poništavanju diplome i dodatka diplomi kojom je poništio diplomu o ste─Źenom nau─Źnom zvanju doktora nauka, a koju je Siniša Mali stekao odbranom doktorske disertacije na Fakultetu organizacionih nauka 2013. godine.

ada je ta odluka Senata univerziteta osporena, što zna─Źi da diploma Siniše Malog nije poništena i da mu je bez pravnog osnova oduzeto nau─Źno zvanje doktora nauka.

U tu┼żbi Siniše Malog, koja je podneta Upravnom sudu, Mali je osporio zakonitost odluke o poništavanju diplome i dodatka diplomi isti─Źu─çi da Senat Univerziteta nije naveo nijedan razlog na kojem je zasnovao zaklju─Źak o ispunjenosti usloga za donošenje odluke o poništavanju diplome.

U me─Ĺuvremenu, Siniša Mali je obavestio Upravni sud da je u julu 2022. godine Ustavni sud odlu─Źio da propisi na osnovu kojih je poništen njegov doktorat nisu u skladu sa Ustavom, jer je Senat Univerziteta u Beogradu 2016. godine doneo set propisa koji su se primenjivali retroaktivno.

Ustavni sud Srbije je tada odlu─Źio da odredbe Pravilnika o postupku utvr─Ĺivanja neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova, kao i Odredbe Statuta Univerziteta u Beogradu nisu u saglasnosti sa Ustavom i zakonom.

Podse─çamo, Siniša Mali je ranije objavio na svom instagram nalogu da više od dve godine radi na novom doktoratu na Univerzitetu u Slova─Źkoj, te da je u pitanju studijski program “Finansije”. Kako je naveo, “nekada je u ┼żivotu potrebno da vas ospore, da biste skupili hrabrost, nastavili dalje i pokazali da mo┼żete”, te dodao da “to radi za svoju dušu”. U slu─Źaju da Mali završi nove doktorske studije, posle skoro desetogodišnje pravne borbe, ima─çe i dve doktorske titule.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE