Obrenovac, 21.02.2024

PREDSEDNIK SRBIJE ZA ITALIJANSKU ŠTAMPU


Izvor: Kurir.rs/La Stampa/Prevod: An─Ĺela Milivojevi─ç/Lokalne novine | Obrenovac, 03.06.2023.
Neka Kurti povu─Źe trupe i bi─çe mira! Putin i Zelenski treba da pregovaraju

Foto:Beta Miloš Miškov, Printscreen


Predsednik Srbije Aleksandar Vu─Źi─ç u intervjuu za italijanski list "La Stampa" poru─Źio je da "Kurti povu─Źe trupe i bi─çe mira". U intervjuu se osvrnuo i na rat koji se vodi u Ukrajini te istakao da Putin i Zelenski sada treba da pregovaraju.

"Kosovo je deo Srbije, to je veoma jasno. To piše u Ustavu Republike Srbije, to potvr─Ĺuje i Rezolucija UN-a iz 1999. U ─Źemu je problem?", piše na po─Źetku intervjua koji je objavljen ju─Źe.

"Naš narod tamo je ljut", ka┼że.

Predsednik Srbije je u razgovoru sa novinarkom "La Stampe" Leticijom Tortelo govorio o situaciji na Kosovu i Metohiji, odnosima u regionu, ratu u Ukrajini...

Predsedni─Źe Vu─Źi─çu, kosovski Srbi sa Severa prijavljuju nasilje od strane prištinske policije. O kakvim se diskriminacijama radi po Vašem mišljenju?

"Srbi koji ┼żive na Severu i u drugim enklavama, ose─çaju se napadnuti od strane specijalnih jedinica kosovske policije. Gotovo svake nedelje. Postoje pouzdani izvori koji to potvr─Ĺuju. Priština nema pravo da ima specijalnu policiju na Severu. Oni zadr┼żavaju, zaustavljaju, maltretiraju naš narod. Kurti je oduvek govorio: "Mi smo suverena zemlja, imamo pravo da rasporedimo naše snage tamo gde ┼żelimo“. Jasno je da to ne mo┼że. A on je uradio još više od toga. Ljudi su po─Źeli da protestuju zbog nelegalnih i nelegitimnih izbora za gradona─Źelnika. Postoje opštine gde je gradona─Źelnika izabralo 11-oro ljudi. Nije demokratski imati 0,02%. ─îak i Amerikanci i EU osu─Ĺuju njegovo ponašanje. Ali on ne ┼żeli da ─Źuje".

Šta vi od njega tra┼żite, kako bi se zaustavili protesti?

"Da svoje navodne gradona─Źelnike odvede na jug i da skloni svoje trupe sa severa. Tada ─çe do─çi do istinskog pomirenja izme─Ĺu Srba i Albanaca. Mi to ┼żelimo, spremni smo za mnoge kompromise. Sa druge strane, postoje oni kojima je jedini cilj da proteraju Srbe i da poka┼żu miši─çe. Smirujemo narod, ali ako se nastavi ovako, to ne─çe biti mogu─çe.“

─îak je i dr┼żavni sekretar SAD-a, Blinken, izgrdio Prištinu. Da li je Kurti u poteško─çama?

"Duboko smo zahvalni našim ameri─Źkim partnerima što su naglasili ─Źija je krivica, ko je hteo ove incidente. Ali potrebno nam je više. Pritisak me─Ĺunarodne zajednice kako bi Priština nastupala na racionalan na─Źin. Spremni smo za dijalog. Nije bilo lako svariti pregovore onako kako su bili o─Źekivani u Briselu (to jeste da Srbija prizna Kosovo, da dve strane recipro─Źno priznaju dokumenta, pasoše, tablice, da Priština kreira Zajednica srpskih opština)".

Ve─ç mnogo puta ste u─Źestvovali u pregovara─Źkom procesu sa EU. Posmatrano spolja sve izgleda kao izgubljeno vreme: nastavljate da se me─Ĺusobno optu┼żujete i tenzije rastu...

Imamo potrebu da vidimo formiranje Zajednice sprskih opština, potom ─çemo biti spremni za druge razgovore.“

Imate li i dalje nameru da u─Ĺete u EU?

"Mi smo na tom putu i to su naše vrednosti. Zajedno sa Crnom Gorom, mi smo najnaprednija zemlja ─Źitavog regiona. Naša ekonomija ─Źini 50 odsto ekonomije na Zapadnom Balkanu. Pripadamo Evropi, nadam se da ─çemo u budu─çnosti br┼że napredovati“.

Šta ─çe biti sa sankcijama Rusiji? To je jedan od uslova, ali vi to odbijate.

"Za 4 od 5 Rezolucija UN-a, glasali smo u liniji sa ostalim zemljama EU. Nemamo problema da podr┼żimo teritorijalni integritet Ukrajine. Pripadaju joj Krim, Donbas, Zaporo┼żje i Herson. Osu─Ĺujemo agresiju. Ako govorimo o procesu pristupanja, šest meseci pre ulaska, trebalo bi da budemo kompletno uskla─Ĺeni sa evropskom spoljnom politikom“.

Dakle, za sada ništa od sankcija, potom ─çe se videti?“

„Postoje odre─Ĺene razlike koje proisti─Źu iz onoga što smo pro┼żiveli pre 25 godina“.

I dalje kupujete gas po ultra povoljnim cenama iz Moskve. Ho─çete li se odre─çi toga?

"Odlu─Źujemo se i za druge opcije, sa interkonektorom Bugarska-Srbija uzima─çemo gas iz Azerbejd┼żana, a te─Źni prirodni gas iz Aleksandropulosa. ─îinimo to zajedno sa Evropskom zajednicom. „

Lider Republike Srpske Dodik otišao je kod Putina. A Vi? Kada ste se ─Źuli s njim poslednji put?

"Nisam razgovarao s Putinom više od godinu dana. Ali sreo sam se sa mnogim liderima EU koji su ga posetili i s njim razgovarali. Msilim da nije ništa negativno razgovarati sa nekim. Ali to ne ─Źinim jer bi sve rekli vidi Srbe. Ono što ┼żele da zabrane nama, dopuštaju sebi“.

Da li smatrate Rusiju i Kinu pouzdanim saveznicima?

"Svako u svetu ko se dr┼żi me─Ĺunarodnog prava naš je partner. Ne stidimo se da to ka┼żemo. Italija je, na primer, naš veliki prijatelj iako je priznala nezavisnost Kosova. ─îesto razgovaram sa Tajanijem i sa Melonijevom. Kina postaje sve va┼żniji investitor za nas, kao i Rusija, Kazahstan, Ukrajina. To je politika.“

Vi dobro poznate Putina.

"Da, tako je“.

Kada ─çe zaustaviti rat i sesti za sto?

"Ja bih voleo da vidim obojicu, Zelenskog i Putina, što je pre mogu─çe, da sede za istim stolom. To je uvek bolje nego voditi rat“.

Koji bi to kompromis mogao da bude prihvatljiv za njega?

"Obojica moraju da na─Ĺu zajedni─Źki imenitelj. Tako─Ĺe i Zapad, zajedno sa Ukrajincima. Neophodni su ustupci sa obe strane. Ina─Źe ─çemo imati još sukoba. Što je pre mogu─çe, to bi bilo najbolje sa ─Źove─Źanstvo, za ─Źitav svet. Znam da to nije popularno jer postoji izvesna vrsta zabrane na mir, ali vreme je da se ulo┼że enormni politi─Źki napori da bi se postiglo bilo kakvo primirje. Ali ne uz jednostrano postavljanje uslova“.

Bojite li se da mogu da izbiju novi konflikti, na Balkanu na primer?

"Verujem i nadam se da ne, ali ja govorim o srpskoj strani, ne u ime drugih“.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE