Obrenovac, 21.02.2024

KAD ĆE BITI GLASANJE?


Izvor: Kurir.rs/I.Žigić/Lokalne novine | Obrenovac, 19.05.2023.
Analitičari: Bez značajne promene snaga i bez predsedničkih izbora

Foto:EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON


Realnije je da se na birališta ide početkom sledeće godine, kada je i termin za glasanje za pokrajinski i lokalne parlamente, ocena je stručnjaka posle najave predsednika Vučića

Vanredni parlamentarni izbori mogli bi da se održe već u septembru, najavio je predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić. Pojedini stručnjaci, međutim, smatraju da je izvesnije da oni ipak budu odloženi do proleća sledeće godine, kada slede redovni pokrajinski i lokalni. No, kada god da budu, naglašavaju naši sagovornici, ne očekuje se značajnija promena odnosa snaga političkih partija, a gotovo je izvesno da prevremenih predsedničkih izbora neće biti. Predsednik Vučić najavio je mogućnost održavanja izbora u septembru, ali i poručio da opozicija neće da bira koji će tada izbori da budu.

Nije fontana želja

- Za izbore ste? 26. obaveštavam narod - idemo na izbore. To znači izbori najkasnije u septembru. Samo što vi nećete da birate koji će izbori da idu ovako i onako, jer ovo nije fontana želja i država nije igra kako ste zamislili. Ali ako hoćete da razgovarate, spremni smo da razgovaramo - poručio je predsednik u nedelju.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković smatra da će vanrednih izbora sigurno biti.

- Najrealnije je da budu parlamentarni, ako budu ove godine. Sledeće godine, ako bude izbora, biće parlamentarni, pokrajinski i lokalni. Nema razloga za predsedničke izbore i oni bi bili prvorazredno iznenađenje - kaže Stanković za Kurir.

U zavisnosti od termina izbora, dodaje, zavise i rejtinzi stranaka, jer dužina trajanja kampanje određuje donekle i rezultate.

- Nije teško pretpostaviti da nema promena u rejtinzima koje bi bile radikalne i dramatične, osim ako ne dođe do neke dramatične odluke, što nije verovatno ako vlast ide da proverava legitimitet. Dakle, manje-više, ista meta, isto odstojanje - zaključio je Stanković.

Praktični razlozi

Vladimir Pejić, programski direktor agencije za istraživanje javnog mnjenja "Faktor plus", takođe smatra da je realnije da će izbori biti održani na proleće, i to iz, kako kaže, praktičnih razloga.

- Kako je velika tenzija u društvu, verujem da Vučić smatra da može da relaksira tenzije izborima, kao i da svima koji su nezadovoljni tako omogući da izborima pokažu svoju snagu na biralištima, umesto na ulici. Takođe, i njegovoj stranci će to biti vrlo zahtevno i sigurno da je i njima poruka i mogućnost tih izbora pokušaj da ne dođe do opuštanja i padanja pozitivne političke tenzije. Priča sigurno ima za cilj da se malo dovedu sukobi u institucionalne okvire umesto da su na ulicama - navodi Pejić i dodaje:

- O pitanju odnosa snaga, ako, recimo, SNS oslabi, neko mora da poraste, a trenutno, osim nekih sporadičnih slučajeva, ne vidimo nikoga ko može da ostvari značajniji rast. Uz SNS, SPS i SSP nema neke druge značajnije političke snage. Svakako će opoziciona snaga morati da se verifikuje kroz političku snagu, ali za sada ne vidimo kako.

Pejić smatra i da su, nezavisno od tragedija koje su se desile u Srbiji, potrebna pregrupisavanja na političkoj sceni.

- Već su pojedina najavljena, poput Vučićevog Narodnog pokreta i Đilasovog Pravac Evropa, a deluje da će i desnica da se pregrupiše - kaže Pejić i konstatuje da predsedničke izbore ni u jednoj varijanti ne očekuje.

Poslednje istraživanje "Faktor plusa" SNS ubedljivo najjači, PSG najslabiji

 • SNS - 46 odsto
 • SPS - 10,8 odsto
 • SSP - 7,1 odsto
 • Koalicija NADA (Novi DSS plus POKS) - 4,7 odsto
 • Zavetnici - 4,3 odsto
 • Dveri - 3,3 odsto
 • Ne davimo Beograd - 3,3 odsto
 • NS - 2,7 odsto
 • Pokret Srce - 2,2 odsto
 • Zajedno - 2,2 odsto
 • SDS - 2,1 odsto
 • DS - 2 odsto
 • PSG - 1,1 odsto

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE