Obrenovac, 15.07.2024

RASPISIVANJE IZBORA ZA PREDSEDNIKA SRBIJE


Izvor: Beta/Nova.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 22.04.2023.
DS pokrenula inicijativu...

Foto:Nemanja Jovanovi─ç/Nova.rs


Poslani─Źka grupa Demokratske stranke (DS) u Skupštini Srbije pokrenula je inicijativu za raspisivanje izbora za predsednika dr┼żave, koju treba da potpiše 85 poslanika.

U inicijativi je izme─Ĺu ostalog navedeno da aktuelni predsednik Srbije fakti─Źki sam obavlja sve poslove, pa i one koji spadaju u delokrug nadle┼żnosti Vlade i Skupštine Srbije.

„Konstantno uti─Źe na rad svih drugih dr┼żavnih organa kao što su Ustavni sud, pravosudni organi, organi teritorijalne autonomije i lokalne samouprave, dr┼żavna preduze─ça i nezavisna regulatorna tela“, dodaje se u inicijativi.

Navodi se i da Vu─Źi─ç sam odlu─Źuje o svim va┼żnim dr┼żavnim pitanjima bez ikakve konsultacije sa poslanicima kao legitimno izabranim predstavnicima gra─Ĺana, predstavnicima najva┼żnijih društvenih institucija i bez konsultacija sa ─Źlanovima politi─Źke stranke ─Źiji je predsednik i koalicionim partnerima.

„Ne obaveštava gra─Ĺane Srbije o va┼żnim politi─Źkim odlukama na na─Źin kojim bi se gra─Ĺanima omogu─çilo da razumeju smisao, pravac i prakti─Źne posledice njegove politike. Odbija da se javno, jasno i precizno izjasni o tzv. ‘Francusko-nema─Źkom sporazumu’ i o svojoj viziji spoljnopoliti─Źke orijentacije Srbije“, stoji me─Ĺu ta─Źkama u inicijativi.

Dodaje se i da Vu─Źi─ç medijima ne dozvoljava da preispitaju njegov rad i da omogu─çe predstavnicima opozicije da iznesu svoje predloge kako bi dr┼żava trebalo da izgleda, kao i da nastoji da „potpuno obesmisli postojanje svih dr┼żavnih institucija, i svih politi─Źkih stranaka kako bi se on pitao o svemu“.

„Uzimaju─çi u obzir ozbiljnost trenutka u kojem se dr┼żava nalazi, teškog ekonomskog polo┼żaja naših gra─Ĺana i odsustva vladavine prava, mi, dole potpisani narodni poslanici, zahtevamo raspisivanje poštenih, demokratskih i slobodnih izbora za predsednika Republike (predsedni─Źkih izbora) radi provere legitimiteta ove vlasti“, istaknuto je u inicijativi.

Oni su ocenili da formalno-pravni uslovi za raspisivanje izbora pos od podnošenja ostavke aktuelnog predsednika Srbije Aleksandra Vu─Źi─ça u skladu sa odredbom ─Źlana 117 Ustava.

Ukoliko inicijativu potpiše 85 opozicionih poslanika, odnosno svi opozicioni poslani─Źki klubovi i samostalni poslanici, ─Źime bi izrazili nepoverenje u legitimitet predsednika, bio bi ispunjen uslov koji je postavio sam Vu─Źi─ç.

Vu─Źi─ç je na televiziji Prva rekao da ukoliko opozicija skupi potpise 85 poslanika koji sumnjaju u njegov legitimitet, da ─çe on skupiti još 85 poslanika Srpske napredne stranke ─Źiji je predsednik, što bi ukupno ─Źinilo potrebne dve tre─çine potpisa poslanika, i da ─çe se i─çi na referendum o nepoverenju predsedniku dr┼żave.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE