Obrenovac, 15.07.2024

PORUKA AMERIČKOG SENATORA


Izvor: Kurir.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 26.05.2023.
Kris Marfi: Formiranje ZSO ne treba da se čeka još godinu dana

Foto:Nenad Kostić


Američki senator Kris Marfi, koji zajedno s kolegom Garijem Pitersom iz Mičigena od 24. do 26. maja boravi u Beogradu, poručio je na konferenciji za medije u Ambasadi SAD, odgovarajući na pitanja Kurira i ostalih domaćih medija, da formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji ne treba da potraje još godinu dana.

- I Priština i Srbija treba da ispune svoje obaveze u narednih godinu dana - rekao je Marfi.

Partnerstvo

On je kazao i da će - ako se formira ZSO i ako Srbija prihvati kosovska dokumenta - teško dolaziti do eskalacije zbog pitanja poput registarskih tablica.

Marfi se zahvalio ambasadoru SAD Kristoferu Hilu i timu na dobrodošlici.

- Drago mu je što sam opet ovde, volim da delim iskustva u Beogradu. SAD i Srbija imaju dobar odnos i nastaviće da ga grade. Ekonomsko partnerstvo se pojačava - poručio je Marfi.

Senator se dotakao i rusko-ukrajinskog sukoba, te govorio o sankcijama i očekivanjima te zemlje kad je reč o Srbiji. On je kazao da Amerika želi da se Srbija pridruži SAD i Evropi u sankcijama prema Ruskoj Federaciji.

- Ono što je Rusija učinila je neprihvatljivo. Odlučili su da targetiraju decu, civile, domove. To se prelilo na ceo svet i pokušaćemo da preduzmemo sve da sukob ne eskalira. Poštujem Vučićevu odluku da ne želi da uvede sankcije, ali nadam se da je budućnost Srbije sa EU i da je povezana sa SAD - rekao je Marfi.

O masakru

Senator je govorio i o stravičnom masakru u OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru. Kazao je da je bio u toj školi i položio cveće, kao i da se nada da će Srbija odsad drugačije reagovati na masovne pucnjave.

- Smatram da bi samo određeni ljudi trebalo da imaju pristup oružju, treba pričati o tome izvan zakona, i treba prestati s veličanjem nasilja - rekao je Marfi.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE