Obrenovac, 25.02.2024

DAČIĆ NA SEDNICI SAVETA BEZBEDNOSTI UN


Izvor: Kurir.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 28.04.2023.
Cilj Prištine je brisanje srpskog identiteta

Foto:Printscreen/RTS


Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je da izveštaj UNMIK-a ne predstavlja osnovu na kojoj bi članice ovog tela mogle stvoriti sliku o stanju na Kosovu i Metohiji.

Dačić prisustvuje sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na kojoj se raspravlja o stanju na Kosovu i Metohiji.

"Na terenu vlada atmosfera straha i pritisaka prema Srbima i ostalim nealbancima. Neophodno je da se dosledno i u potpunosti sprovedu dogovori iz Briselskog sporazuma", rekao je Dačić pred ambasadorima članica Saveta bezbednosti.

"U ovoj istoj sali 14. juna 1014. godine, održana je sednica na kojoj je Briselski sporazum ocenjen kao istorijski važan. Tadašnji generalni sekretar Ban Kimun je istakao značaj Zajednice srpsih opština, a to su učinili i predstavnici SAD i Francuske", rekao je Dačić.

"Šta se desilo za proteklih deset godina - ništa", rekao je Dačić.

"Mi smo sigurni da Kurti neće ispuniti dogovoreno, jer mu je cilj proterivanje Srba. Potrebno je da se svim ljudima na KiM osigura dostojanstven život", rekao je Dačić, navodeći da će Srbija učiniti sve kako bi to obezbedila.

Podsetio je da je u Prištini je živelo više od 40.000 Srba a danas ih ima 100, navodeći da je Kosovo u prethodne dve decenije postalo gotovo etnički čista teritorija.

"Od 112 povrataka u polednjih šest meseci 60 su Srbi....Ovim tempom potrebni su vekovi da bi se svi vratili. Ovo je najmanji procenat povrataka u postkonflikne zone u celom svetu. Smatrate li da ovo pitanje ne treba da pominjete. Smatrate li da proterani zauvek treba da budu proterani", rekao je Dačić.

Svedoci smo i da srpsko pravoslavno i duhovno nasleđe svojataju ili lažno predstavljaju kao vizantijsko ili ilirsko, upozorio je srpski ministar spoljnih poslova, ocenjjući da je brisanje srpskog identiteta "evidentan cilj Prištine".

"Smo svi svesni posledica podrške jednostranom poglašavanju nezavisnosti Kosova koje je dovelo je do turbulencija u svim međunarodnim organizacijama... 15 godina posle, želim da vam jasno kažem da nema mogućnosti da Kosovo postane članica Ujedinjenih nacija", rekao je Dačić.

Zajednica srpskih opština mora biti formirana odmah ili od dogovora neće biti ništa, rekao je srpski ministar spoljnih poslova.

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE