Obrenovac, 25.05.2024

ŠTA TAČNO ZNAČI KAD JE VOJSKA SRBIJE U PRIPRAVNOSTI


Izvor: Kurir.rs/Novosti/Lokalne novine | Obrenovac, 02.11.2022.
Evo šta kažu vojni propisi o povećanom nivou borbene gotovosti

Foto:MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE


Maksimalna spremnost snaga za brzo reagovanje 72. Specijalne brigade za specijalna dejstva i 63. padobranske brigade okosnica je proglašenog povišenog nivoa borbene gotovosti Vojske Srbije.

Prema vojnim propisima, podizanje stepena pripravnosti podrazumeva spremnost oružanih snaga da u slučaju potrebe, u najkraćem vremenu, odgovori na svaki razvoj situacije, prenose Novosti.

To u praksi znači da snage Vojske Srbije, predviđene za reagovanje u kriznim situacijama, budu u trenutnoj spremnosti za izvršenje postavljenih zadataka, dok ostale snage u nivou koji omogućava izvršavanje zadataka "u skladu s propisanim rokovima za angažovanje".

U praksi, ova vrsta "dizanja na noge" oružanih snaga je stepenovana, a zavisno od nivoa podrazumeva niz mera i zadataka. To, između ostalog, znači okupljanje borbenih timova, uspostavljanje dežurstava, pozivanje ljudstva sa godišnjih odmora i slobodnih dana, jači režim straže...

Zavisno od proglašenog stepena, viši nivo borbene gotovosti može da podrazumeva i izlazak određenih jedinica na unapred određene položaje van garnizona i kasarni.

Viši nivo borbene gotovosti u aktuelnom slučaju, kako nezvanično objašnjavaju u Vojsci Srbije, najviše će biti primetan u jedinicama Kopnene vojske uz administrativnu liniju sa Kosovom. Reč je o delovima Druge, Treće i Četvrte brigade kopnene vojske, kao i posadama na stalnim dežurstvima u bazama Kopnene zone bezbednosti.

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE