Obrenovac, 25.02.2024

SRBIJA MOŽE DA BUDE REGIONALNI LIDER U EKOLOŠKOJ GRADNJI


Izvor: Kurir.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 04.03.2023.
Vesić sa predstavnicima Saveta zelene gradnje

Foto:Ministarstvo građevinarstva


Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić o izmenama Zakona o planiranju i izgradnji je razgovarao sa predstavnicima Saveta zelene gradnje Srbije, koji su ocenili da će predviđene izmene omogućiti da Srbija bude lider u regionu u domenu zelene gradnje.

- Hvala vam što ste prepoznali nešto po čemu Srbija može da bude lider u regionu. Zakon je već revolucionaran, i do sada je Srbija bila na dobrom putu, ali sa ovim zakonom biće još bolje - rekao je član Odbora direktora Saveta zelene gradnje Srbije Bojan Bogdanović.

On je ukazao da je važno da zelena gradnja uđe u regulativu, i da se stimulišu oni koji već "zeleno" grade.

- Mi smo realni partneri Ministarstva, svesni da prevelika ambicija može i da ubije projekat. Dosadašnji pravac je odličan - ocenio je Bogdanović.

Ministar Vesić je ukazao da su prihvaćene gotovo sve sugestije Saveta, podsećajući da se u Srbiji već gradi po sertifikatima zelene gradnje, a da će novi zakon biti samo iskorak, i biće "najekološkiji" do sada. Naveo je da energetski pasoš postaje obavezan, tako da bez njega, primera radi, niko neće moći da proda stan, dodajući da takav pasoš već sada imaju sve nove zgrade.

Zato je zakon predvideo rok u kojem "stare" zgrade moraju da pribave energetske pasoše i to: tri godine za državne, javne zgrade, pet godina za poslovne i 10 godina za stambene zgrade, s tim što će u poslednjem slučaju trošak snositi lokalne samouprave, a ne stanari.

Vesić je rekao i da zakon predviđa obaveznu izradu tehničke dokumentacije u BIM tehnologiji, ali ostavlja rok za njenu primenu od dve i po godine, odnosno do 1. januara 2026. Dodao je da će investitori koji grade ekološki plaćati 10 odsto nižu naknadu za građevinsko zemljište.

Na sastanku je bilo reči o načinu na koji će investitori ubuduće pribavljati sertifikate zelene gradnje, u skladu sa evropskim i svetskim standardima. To će biti predviđeno posebnim pravilnikom u čijoj će izradi učestvovati i predstavnici Saveta zelene gradnje Srbije.

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE