Obrenovac, 21.02.2024

OGLASILI SE IZ BRISELA


Izvor: Kurir.rs/RTS/Lokalne novine | Obrenovac, 05.11.2022.
Beograd i Priština dostavili odgovore na francusko-nemački predlog za normalizaciju odnosa

Foto:Shutterstock


Portparolka EU za spoljne poslove Nabila Masrali pojasnila je da su Beograd i Priština dostavili odgovore na francusko-nemački predlog za normalizaciju odnosa.

Nabila Masrali je, povodom izjave visokog predstavnika za spoljnu politiku EU Žozepa Borelja da očekuje reakciju Beograda i Prištine o predlogu Nemačke i Francuske za normalizaciju, izjavila da su dve strane dostavile odgovore i da će se sa Beogradom i Prištinom o tome razgovarati narednih dana.

Masrali je rekla i da je "nemačko-francuski predlog bio prezentovan Beogradu i Prištini da bi napravili konkretan i nepovratan napredak na putu ka širokoj realizaciji normalizacije odnosa".

Naglasila je da u toku ruske agresije u Ukrajini ne može biti tenzija u Evropi, kao i da se mora savladati permanentna kriza i smanje tenzije između Beograda i Prištine.

"U tom kontekstu je Visoki predstavnik za spoljnu politiku tražio od obe strane na naprave brzi napredak oko predloga i dao je mandat specijalnom predstavniku Miroslavu Lajčaku da produži razgovore sa stranama. Mi pozivamo obe strane da iskoriste ovu priliku i da naprave istorijski korak u normalizaciji odnosa, što je za njih ključno da bi napredovali prema EU", rekla je Masrali.

Komisija, kaže Masrali, "ne može da komentariše sadržinu tog dokumenta i ne može da kaže više od toga što su već javno rekli predsednica Komisije i visoki predstavnik EU".

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je  u Berlinu da EK podržava nemačko-francuski predlog za rešenje kosovskog pitanja i da će ga integrisati u dijalog.

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčakom boravi u Beogradu, gde se sastao sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE