Obrenovac, 21.02.2024

DEVET DRŽAVA POVUKLO PRIZNANJE KOSOVA


Izvor: Nova.rs/Jelena Jelovac/Lokalne novine | Obrenovac, 07.01.2023.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je na godišnjoj konferenciji za medije imena država koje su povukle priznanje nezavisnosti Kosova

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs


Vučić je  na godišnjoj konferenciji za novinare u Palati Srbija kazao i da trenutno 106 država ne priznaje nezavisnost Kosova, da ga priznaje 84, a da tri države „nisu načisto“.

Naglasio je Vučić i da Beograd nije napravio nijedan incident niti jednostran potez i da je „mir na jedvite jade očuvao“.

Somalija, Burkina Faso, Gabon, Esvatini, Libija, Gvineja, Antigva i Barbuda, Sveta Lucija i Maldivi povukle su priznanje nezavisnosti Kosova, saopštio je  Vučić.

„Nijednog trenutka nikoga nismo provocirali, osim ako neki ne kažu da naše građane ne doživljamo kao sugrađane ili Kosovo i Metohiju kao našu teritoriju“, rekao je Vučić i dodao da će zvanični Beograd nastaviti svoju borbu, ali i da će uvek želeti mir sa Albancima.

O otpriznavanju Kosova se u srpskoj javnosti govori od maja prošle godine kada je Vučić otkrio da su četiri države promenile svoju odluku.

Koje su to četiri zemlje nije želeo tad da otkrije, jer nije želeo Srbiju da dovede u „užasnu poziciju“.

On je tada na TV Prva ponovio da dve velike zemlje rade na tome da Srbiju spreče da kako su rekli „viškovima hrane kupi dodatna odpriznavanja“ i dodao da je to besmislica, te da on samo „čuva teraitorijalni integritet Srbije“.

Predsednik Srbije je tad više puta rekao da je „Zapad licemeran“ jer sprečava Srbiju da čuva svoj integritet, a istovremeno čuva teritorijalni integritet Ukrajine“.

Priču o zemljama koje su povukle priznanje Kosova nedavno je u fokus vratio šef diplomatije Ivica Dačić koji je prvi objavio da je na tom sisku ukupno devet zemalaj i da se čeka odluka desete.

Objavljivanje spiska država koje su se odlučile na ovaj potez dolazi nakon još jedne krize na KiM i uklanjanja barikada, koje su bile postavljene u znak protesta zboghapšenja srspkih policajaca i u susret najavama da se sad treba fokusirati na sklapanje sporazuma između Beograda i Prištine.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE