Obrenovac, 24.06.2024

TRI CILJA


Izvor: Nova.rs/Danilo Savić/Lokalne novine | Obrenovac, 07.12.2022.
Å ta je spremio general pred bitku sa SNS

Foto:Goran Srdanov/Nova.rs


Letos je osnovan, a u nedelju pokret SRCE dobio je svoje prvo rukovodstvo i organe. Bivši predsednički kandidat Zdravko Ponoš izabran je za lidera pokreta, a pored novog rukovodstva određeni su i ciljevi kojim će se stranka voditi u narednom periodu. Oči javnosti su sada najviše nakon izbora "uperene" u Ponoša i SRCE, koji prema rečima analitičara ima potencijala za parlamentarni status, ali je još uvek daleko od stožera opozicije.

Osnivač pokreta „Srbija centar“ (SRCE) i predsednički kandidat na izborima u aprilu ove godine Zdravko Ponoš zvanično je izabran za predsednika tog pokreta. Na izbornoj skupštini bio je prisutan i veliki broj lidera opozicije, što je široj javnosti bilo veoma upadljivo budući da godinama opozicija nije bila u tako velikom broju na jednom mestu.

Organi su konstituisani, opozicija je uveličala događaj, a sada je vreme za posao da se „zasuku rukavi“ i kreni u borbu sa vlašÄ‡u. Predsednik pokreta Srbija centar (SRCE) Zdravko Ponoš kaže za Nova.rs da će u narednom periodu pokret raditi na širenju svoje instrastrukture, prepoznatljivosti u javnosti, ali i produbljivanju saradnje sa drugim opozicionim strankama i pokretima.

„U narednom periodu ćemo uspostavljati infrastrukturu po dubini, a sada kada smo uspostavili organe možemo punim kapacitetom da uspostavljamo povereništvo i biramo naše organe na lokalu. Drugi prioritet je rad na našim resornim politikama koje su podeljene u 22 tematske celine, što ćemo dodatno razrađivati. I naravno, treći cilj je svakako da radimo na našoj prepoznatljivosti u javnosti što ćemo raditi kroz medijske nastupe, izlaske na ulice, ali i korišÄ‡enjem društvenim mreža“, priča Ponoš za naš portal.

Pored toga, bivši predsednički kandidat ističe da je jedan od bitnih ciljeva i saradnja sa drugim opozicionim strankama i pokretima.

„Na našoj skupštini bilo je jedno svečarsko okupljanje opozicije, koje nije viđeno u tako širokom spektru još od Saveza za Srbiju. Imali ste od PSG i Moramo, pa do Miroslava Parovića i Mlađana Đorđevića. Verujem da će biti prepoznatljivo koliko ćemo biti otvorenog uma i otvorene ruke za saradnju sa svima onima koji su iskreni protivnici režima“, podvlači Ponoš.

Izvršni direktor CESID-a Bojan Klačar kaže da SRCE ima potencijal da stekne parlamentarni status, ali napominje da u ovom trenutku ne vidi da opcija koju predvodi Zdravko Ponoš može postati stožer opozicije.

„Zdravko Ponoš i njegov pokret imaju potencijal i perspektivu da postanu jedna ozbiljna opoziciona stranka, ali čini mi da se u ovom trenutku njihov potencijal nije toliki da mogu da postanu stožerna stranka, partija okupljanja ili lider opozicije. Činjenica je da je Ponoš osvojio respektabilan broj glasova kao predsednički kandidat, ali on je to osvojio imajući u vidu da su ga podržavali veliki broj stranaka, aktivista tj. imali su značajnu logističku i finansijsku podršku“, objašnjava naš sagovornik.

Klačar napominje da je politička scena zasićena, te da ne postoji potreba za novom političkom opcijom i dodaje da je uočljivija potreba za prekomponovanjem i ukrupnjavanjem opozicije.

„Pored toga, Ponoš je u procesu pravljenja pokreta možda izgubio momentum. Ako je bila ideja da se pravi nova politička opcija i nastavi njegova politička karijera, onda je bilo bolje da se pokret najavi dan ili dva nakon izbora. Pokret je osnovan tek nekoliko meseci posle izbora, kada ova tema nije bila toliko interesantna, niti je bila u fokusu birača“, tvrdi Klačar.

„Ponoš ima drugačiji pristup u odnosu na konkurenciju“

Komentarišući to što je na skupštini pokreta SRCE bio prisutan veliki broj programsko različitih političkih opcija, Klačar ističe da je jedna od razloga eventualno pravljenje budućih saveza.

„Postoji razlog političke taktike, odnosno niko unapred ne želi da pošalje poruku da nije za političku saradnju. Ideja je da se pošalje poruka da ukoliko je potrebno, ukoliko se stvore takve okolnosti da je određena saradnja moguća“, odgovara direktor CESID-a.

Klačar napominje da SRCE ima potencijal da na narednim izborima dobije parlamentarni status, imaju u obzir da Ponoš ima „drugačiji pristup u odnosu na konkurenciju“.

„Jedan od razloga zbog kojih oni mogu da dobiju parlamentarni status je to što na narednim izborima mogu da se pojave kao nova opcija, pa tako privuku deo birača. Dodatno, Ponoš ima drugačiju energiju i politički pristup u odnosu na konkureciju. On je svoju predsedničku kampanju vodio na uravnotežen i racionalan način, ponudio je svoju biografiju kao dobar zalog i za rezultat. On je uspeo oko sebe da okupi neke ljude koji nisu bili toliko prisutni u političkom životu, a imaju iskustva u oblasti spoljne politike i bezbednosti“, zaključuje Klačar.

Podsetimo, Ponoš je izabran za predsednika pokreta, dok su za potpredsednike izabrani diplomate Mihailo Brkić i Duško Lopandić, bivša poslanica Dijana Vukomanović, istoričar Bojan Dimitrijević i bivši član Saveta Regulatornog tela za elektronske medije Slobodan Cvejić.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE