Obrenovac, 02.02.2023

MODEL DVE NEMA─îKE


Izvor: Nova.rs/Nataša Latković/Lokalne novine | Obrenovac, 08.09.2022.
Kako izgleda sporazum o Kosovu koji je nu─Ĺen Srbiji

Foto:Shutterstock/Filip Krain─Źani─ç/Nova.rs


Model “dve Nema─Źke” koji je godinama unazad nu─Ĺen Beogradu kao rešenje za kosovski problem ponovo je aktuelan. Portal Nova.rs došao je do teksta okvirnog sporazuma iz 2012, koji je baziran na tom modelu, a koji je u to vreme nu─Ĺen vlastima u Srbiji.

Srpske vlasti više od jedne decenije odbijale su da prihvate rešenje za Kosovo koje bi se oslanjalo na model “dve Nema─Źke”. Re─Ź je zapravo o ugovoru koji su potpisale Zapadne i Isto─Źna Nema─Źka koje se me─Ĺusobno nisu priznavale.

Preslikan na kosovski problem, taj model bi podrazumevao da Srbija prihvati nezavisnost Kosova, ali ne i da ga formalno prizna. Tako─Ĺe, on podrazumeva ─Źlanstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama.

Pojedine ta─Źke tog okvirnog sporazuma su u me─Ĺuvremenu predvi─Ĺene Briselskim sporazum. Prema nekim informacijama, na tekstu kona─Źnog rešenja o kosovskom problemu se trenutno radi i on ─çe biti baziran upravo na ovom modelu.

Iza teksta nacrta tog sporazuma iz 2012 stala je nema─Źka fondacija Konrad Adenauer koja je bliska nekada vladaju─çoj CDU, na ─Źijem ─Źelu je bila bivša kancelarka Angela Merkel, a pisali su ga srpski i kosovski eksperti.

Tekst tog dokumenta objavljujemo u celosti:

“Obe strane u sporazumu,

imaju─çi u vidu njihovu odgovornost za mir i bezbednost na osnovama demokratije, slobode, vladavine prava, pravde i poštovanja ljudskih i manjinskih prava,

polaze─çi od istorijskih specifi─Źnosti i bez obzira na razli─Źita shvatanja obe strane sporazuma kada su u pitanju statusna pitanja,

vo─Ĺeni ┼żeljom da deluju u korist naroda i za regionalnu saradnju i stabilnost,

u nastojanju da se me─Ĺusobno razvijaju dobrosusedski odnosi

dogovoriti slede─çe:

─îlan 1

Obe strane sporazuma ─çe me─Ĺusobno razvijati dobrosusedske odnose na osnovu nemešanja u unutrašnja pitanja i poštovanja me─Ĺusobnog teritorijalnog integriteta.

Obje strane sporazuma obavezuju se da ─çe u potpunosti implementirati sporazume postignute pod okriljem Evropske unije. (navedeno u Aneksu A)

─îlan 2

U skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija, obe strane u sporazumu c╠üe sve sporove izme─Ĺu sebe rešavati isklju─Źivo mirnim putem i uzdr┼żac╠üe se od pretnji ili upotrebe sile.

─îlan 3

Obe strane u sporazumu polaze od pretpostavke da nijedna od njih ne mo┼że predstavljati drugu u me─Ĺunarodnoj sferi niti delovati u njeno ime i da je njihova vlast ograni─Źena na sopstvenu teritoriju.

─îlan 4

Obe strane u sporazumu izra┼żavaju spremnost da regulišu dalja prakti─Źna i humanitarna pitanja, posebno rešavanje sudbine nestalih, povratak izbeglih i interno raseljenih lica, kao i da zajedni─Źki rade na rešavanju imovinskih pitanja, privrede, nauke i tehnologije, transporta. , pravosudni odnosi, pošta i telekomunikacije, zaštita ┼żivotne sredine, obrazovanje, mediji i kultura, zdravstvo i sport, turizam i u drugim va┼żnim oblastima.

─îlan 5

Obe strane sporazuma c╠üe tra┼żiti prekograni─Źnu saradnju izme─Ĺu opština i zajednica; podsticac╠üe bratimljenje opština; olakšac╠üe slobodno kretanje izme─Ĺu susednih zajednica i podstac╠üi me─Ĺusobne odnose.

─îlan 6

Obe strane sporazuma uc╠üi c╠üe u pregovore o uspostavljanju novih grani─Źnih prelaza. Tako─Ĺe c╠üe promovisati bolji drumski, vazdušni i ┼żelezni─Źki saobrac╠üaj izme─Ĺu dve teritorije.

─îlan 7

Obe strane u sporazumu se obavezuju da c╠üe uspostaviti kancelarije za vezu u sedištu vlade jedne druge/kancelarijama za vezu na drugoj teritoriji.

─îlan 8

Obe strane u sporazumu poštuju sve nacionalne zajednice (manjine) na svojoj teritoriji, garantuju i štite sva prava koja pripadaju nacionalnim zajednicama (manjinama), u skladu sa najvišim me─Ĺunarodnim standardima, i vec╠ü ostvarena prava. Obrazovanje, kultura, vera, verske konfesije i jezik nacionalnih zajednica (manjina) u┼żivac╠üe posebne podsticaje.

Demokratski izabrani organi nacionalnih zajednica (manjina) ili drugi oblici predstavljanja nacionalnih zajednica (manjina) sa obe strane doprinose rešavanju prakti─Źnih pitanja zaštite nacionalne zajednice (manjine).

─îlan 9

Imajuc╠üi u vidu te┼żnje da postanu deo Evropske unije, obe ugovorne strane c╠üe poštovati principe decentralizacije i supsidijarnosti u radu na harmonizaciji svog zakonodavstva sa evropskim standardima.

─îlan 10

Obe strane u sporazumu saglasne su da ─Źlanstvo obe strane u Organizaciji Ujedinjenih nacija i drugim me─Ĺunarodnim organizacijama nec╠üe implicirati priznanje na osnovu me─Ĺunarodnog prava (druge Strane).

─îlan 11

Obe strane u sporazumu se obavezuju da c╠üe podr┼żavati jedna drugu u nastojanjima da postanu ─Źlanice Evropske unije.

─îlan 12

Ovaj sporazum stupa na snagu danom potpisivanja od strane ovlašc╠üenih predstavnika obe ugovorne strane".

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE