Obrenovac, 15.07.2024

ŠTA ČEKA NOVU VLADU


Izvor: Kurir.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 09.08.2022.
U vrhu prioriteta Kosovo, energenti, investicije, evropske integracije...

Foto:Stefan Jokić


Analitičari ocenjuju da će rat u Ukrajini i posledice koje on uveliko izaziva dominantno uticati i na rad budućeg srpskog premijera i njegovog tima

Srbija će do kraja avgusta dobiti novu vladu, čiji je mandat već unapred obeležen ozbiljnom globalnom krizom. Rat u Ukrajini i posledice koje on uveliko izaziva dominantno će uticati i na rad budućeg premijera i njegovog tima.

Upravo taj aspekt u prvi plan stavljaju sagovornici Kurira, koji ocenjuju da vladu Srbije čekaju veliki izazovi u ekonomiji, posebno energetici, odbrani nacionalnih interesa i razvijanju jače regionalne saradnje koja osigurava mir i stabilnost. Svakako, pitanje Kosova će ostati visoko na agendi nove vlade.

Potpredsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić smatra da nova vlada treba da se vodi geopolitičkim pragmatizmom i da pravi racionalne izbore.

Bez pritisaka sa strane

- Veliki izazovi su pred novom vladom, prevashodno zbog rata u Ukrajini i posledica koje neminovno utiču na sve evropske zemlje. Ekonomija je prva na udaru, jer osim obezbeđivanja dovoljno energenata za predstojeći period, važno je očuvanje makroekonomske stabilnosti i privrednog rasta. Naša privreda je većinski vezana za evropsku i oseća sve potrese, poput inflacije i poremećaja u lancima snabdevanja. U spoljnoj politici evropske integracije ostaju strateški prioritet, kao i unapređenje regionalne saradnje i dobrosusedskih odnosa. Srbija bi trebalo da definiše svoje mesto u izuzetno složenim vremenima, kao i da to uradi bez pritisaka sa strane, vodeći se geopolitičkim pragmatizmom i praveći racionalne izbore - ocenjuje naša sagovornica.

Naglašavajući da će ekonomski i energetski izazovi biti najveći, sociolog Vladimir Vuletić upozorava da će socijalni mir biti nesumnjivo ranjiv u narednom periodu.

- Nema dileme da nas čeka izazovan period, u kojem će morati mnogo da se radi, da se bude oprezan i osetljiv na šumove koji dolaze sa svih strana. Recesija koja već na neki način pogađa zapadnu Evropu neminovno će se preliti i na nas. Treba voditi računa o očuvanju investicija i truditi se da se dovedu nove. Politički je jako važno obezbediti ovaj kurs koji sada postoji, a to je da održavamo ekonomske veze sa svima, a to će zahtevati veliku umešnost i biće u domenu pre svega predsednika. Vlada će morati dobro promisliti gde će se i kako raspoređivati budžet. Sigurno će biti mnogo pritisaka sa svih strana, jer čim se malo pojavi kriza, onda rastu i strahovanja. Zato je važno da se oprezno balansira. Socijalni mir će biti vrlo ranjiv i ljudi treba da osete da vlada vodi brigu o tome - objašnjava Vuletić.

Širenje Otvorenog Balkana

Zoran Milosavljević iz Instituta za političke studije kaže da od nove vlade treba očekivati, pre svega, kontinuitet politike koja je do sada branila nacionalne interese.

- Postavljen je temelj odbrane naših interesa, briga o stanovništvu i očuvanje mira i stabilnosti, i to će biti nastavljeno. U fokusu će svakako biti i dalji ekonomski napredak, i to posebno kroz Otvoreni Balkan. Ta regionalna inicijativa je pokazala veću dinamiku od lidera EU i njihovog rada na proširivanju Unije. Pokazuje se da je to pravi odgovor na ekonomske izazove koji nas čekaju. Naši susedi su prepoznali prednosti Otvorenog Balkana i polako donose odluke da se priključe. Ispostavilo se da jedna mala Srbija ume i može da se uspešno odupre svim udarima i ostvari izvanredne rezultate dok se najrazvijenije zemlje Evrope opredeljuju na defanzivu. Očekujem vladu koja će biti osvežena novim licima, obrazovanim kadrom koji je pripremljen za sve izazove - naglašava naš sagovornik.

Medijske spekulacije o sastavu vlade

Nova imena Vesić, Ðurić, Antonijević i Vučević

U medijima se prethodnih dana dosta spekulisalo o sastavu nove vlade i novim licima koja do sada nisu službovala u Nemanjinoj 11. Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević pominjao se kao kandidat za premijersku funkciju, ali i za ministra pravde. Ambasador Srbije u Americi Marko Ðurić u medijskim spekulacijama viđen je za šefa srpske diplomatije, a donedavni zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić za ministra za kapitalne investicije. Pravnik Milan Antonijević jedan je od nestranačkih ličnosti koji je pominjan kao novi član vlade, i to kao naslednik Jadranke Joksimović u Ministarstvu za evrointegracije.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE