Obrenovac, 16.04.2024

ŠTA SE PRIČALO O SRBIJI U EVROPSKOM PARLAMENTU


Izvor: Kurir.rs/Fonet/Lokalne novine | Obrenovac, 10.02.2023.
Borelj pozvao predsednika Vučića i Kurtija da dođu u Brisel

Foto:EPA/Julien Warnand


Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Đozep Borelj pozvao je predsednika Srbije Aleksandra Vučića i tzv. kosovskog premijera Aljbina Kurtija da uskoro dođu u Brisel kako bi „izgurali“ predlog koji je na stolu.

On ih je pozvao da se što pre vrate u Brisel kako bi razgovarali o predlogu Francuske i Nemačke koji podržava EU. "Predlog je na stolu. Pozivam dvojicu lidera da se vrate u Brisel - uskoro, za nekoliko nedelja – kako bi definitivno izgurali ovaj predlog“, rekao je Borelj, objavio je KoSSev.

Šta je rekao Bilčik

- Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je danas u Briselu da se Beograd, što se tiče odnosa prema Rusiji, koja je napala Ukrajinu, izdvaja kada se govori o poštovanju principa i vrednosti Evropske unije.

Očekujemo da politički lideri u Srbiji zauzmu jasan stav i osude rusku invaziju na Ukrajinu, rekao je Bilčik na sednici Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta.

On je takođe zamolio dvojicu lidera za, kako je kazao, snažnu podršku kako bi se izbegla bilo kakva eskalacija situacije. "Išli smo iz krize u krizu. Sada je vreme za deeskalaciju i konstruktivan rad“, naglasio je Borelj.

On je dodao da će dijalog Prištine i Beograda i poslednja dešavanja na Kosovu biti prva tema o kojoj će danas obavestiti učesnike samitu EU u Briselu. "Danas ću prvo da obavestim lidere o situaciji u dijalogu između Prištine i Beograda. Obaveštavaću ih o poslednjim dešavanjima, poslednjim kontaktima“, kazao je Borelj.

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE