Obrenovac, 28.05.2023

PA ŠTA ?


Izvor: Nova.rs/Beta/Lokalne novine | Obrenovac, 10.11.2022.
Zvani─Źnik NATO-a: Odbijanje Srbije da uvede sankcije Rusiji moglo bi da uti─Źe na saradnju sa alijansom

Foto:EPA-EFE/Toms Kalnins


Zamenik pomo─çnika generalnog sekretara NATO-a Havijer Kolomina izjavio je danas u Beogradu da odbijanje srpskih vlasti da uvedu sankcije Rusiji za sada nije uticalo na saradnju Srbije i alijanse, ali da bi to moglo da se promeni.

Prvog dana posete Beogradu, Kolomina je agenciji Beta rekao da bi spoljnopoliti─Źki stav Srbije u kontekstu ruskog rata protiv Ukrajine mogao da se odrazi na saradnju Beograda sa alijansom i dodao da ─çe to zavisiti od toga koliko dugo ─çe srpske vlasti nastaviti da odr┼żavaju politiku balansiranja u spoljnoj politici.

Kolomina, zamenik pomo─çnika generalnog sekretara NATO-a za politi─Źka i bezbednosna pitanja, kazao je da alijansa poštuje legitimne spoljnopoliti─Źke izbore Srbije, ali da joj u okolnostima rata u Ukrajini nije lako da razume poruke Beograda.

Kao primer je naveo poruke koje Srbija šalje kada u Generalnoj skupštini UN glasa protiv Moskve zajedno sa zapadnim zemljama, a potom sa Rusijom potpisuje plan konsultacija ministarstava spoljnih poslova dve zemlje za naredne dve godine ili što je i dalje me─Ĺu nekoliko zemalja koje imaju letove prema Moskvi.

Naveo je da se NATO do sada trudio da o─Źuva odli─Źan nivo saradnje koji ima sa Srbijom, ali da ga sada nije lako odr┼żati na istom nivou jer neke ─Źlanice alijanse kritikuju takav odnos, smatraju─çi da Beograd ne zaslu┼żuje postoje─çi visok nivo politi─Źkog dijaloga zbog odnosa prema Moskvi.

Zamenik pomo─çnika generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga rekao je i da Srbija i alijansa imaju odli─Źnu saradnju, ali da je problem sna┼żan narativ protiv NATO-a u srpskoj javnosti.

On je ukazao da se anti-NATO raspolo┼żenje podsti─Źe kroz medije i putem društvenih mre┼ża, i naveo da u tome u─Źestvuju i mediji finansirani od dr┼żave.

Podrška NATO-u u Srbiji je u poslednjih 20 godina pala sa više od 20 odsto na 4-5 odsto, a retorika protiv alijanse je pove─çana 800 odsto od po─Źetka ruske invazije na Ukrajinu, dodao je.

Kolomina je rekao da drasti─Źan jaz kakav postoji u Srbiji izme─Ĺu odli─Źne bilateralne saradnje dve strane i podrške alijansi u javnosti ne postoji ni u jednoj drugoj partnerskoj zemlji, iako i u njima ve─çina gra─Ĺana nije naklonjena NATO-u.

Na pitanje o intenziviranom naoru┼żavanju Srbije prethodnih godina, Kolomina je rekao da NATO nema problem što Srbija ula┼że više novca u odbranu, jer alijansa i ina─Źe podsti─Źe ─Źlanice da to ─Źine.

Kolomina je kazao da Srbija poslednjih godina podjednako kupuje oru┼żje od zapadnih partnera kao i od Rusije i Kine, iako u srpskoj javnosti postoji druga─Źiji percepcija.

Situaciju na Kosovu, posle povla─Źenja Srba iz kosovskih institucija, Kolomina je ocenio kao veoma zabrinjavaju─çu i ozbijnu, i dodao da misija Kfor, predvo─Ĺena NATO-om ime odli─Źnu saradnju sa srpskim vlastima.

Naveo je da Kfor odr┼żava isti nivo spremnosti i da ─çe nastaviti da obezbe─Ĺuje slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu, i ukazao na potrebu da obe strane poka┼żu uzdr┼żanost, da budu konstruktivne i privr┼żene dijalogu uz posredstvo EU.

On je rekao i da dronove, koji su prošle nedelje uo─Źeni iznad objekata Vojske Srbije, nije poslao NATO.

Za Vojsku Srbije je rekao da je veoma profesionalna, efikiasna i uskla─Ĺena sa NATO standardima i dodao da saradnja Srbije i NATO-a, uz vojni, ima i veoma razvijen civilni aspekt.

Kao primer je naveo da Srbija trenutno u─Źestvuje u deset projekata u sklopu NATO programa „Nauka za mir i bezbednost“, pokrenutog sa ciljem podrške civilnoj nau─Źnoj saradnji.

Kao ciljeve posete Beogradu, gde se sastaje sa ministrima spoljnih poslova i odbrane, Ivicom Da─Źi─çem i Milošem Vu─Źevi─çem, Kolomina je naveo razgovore o bilateralnim odnosima, o situaciji u regionu, uklju─Źuju─çi krizu na Kosovu, i o poziciji Srbije prema ratu u Ukrajini.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE