Obrenovac, 28.05.2023

MLADOST LUDOST


Izvor: Nova.rs/Beta/Lokalne novine | Obrenovac, 13.08.2022.
Pitali su mlade kako vide budućnost Srbije – bolje da nisu

Foto:Kike Rincón / ContactoPhoto / Profimedia; shutterstock, Nova.rs


Srbiji je potreban jak lider i vođa koga će narod da sledi, smatra 57 odsto mladih, što je osetno više nego u prošloj godini, pokazalo je istraživanje koje je sprovela Krovana organizacija mladih Srbije (KOMS).

Na današnjem predstavljanju rezultata istraživanja, rečeno je da 23 odsto mladih ne smatra demokratiju za najbolji oblik političke vladavine.

„Na uverenje da je jak lider najbolja opcija utiče celokupna globalna politička situacija gde se često lideri i jako vođstvo stavljaju u prvi plan kao garant stabilnosti bezbednosti društva i države. Ta situacija kod mladih stvara utisak da se osećaju nesigurno i u postojanju vođe vide najbolje rešenje za državu“, rekla je generalni sekretar KOMS Miljana Pejić za Betu.

Ona je navela da mlađi u rasponu od 15 do 30 godina, o kojima je sprovedeno istraživanje, više podržava ideju jakog lidera, kao i da se nalazi ne razlikuju od sličnih u Evropi, baš zato što je to globalni trend.

Da Srbiji nije potreban vođa smatra 28 odsto, ne zna 15 odsto ispitanih. Od ispitanih regiona, beogradski je najmanje za jakog vođu.

Istraživanje je pokazalo da 44 odsto mladih smatra da je demokratija najbolji oblik političkog vladanja, 33 odsto ne zna, a 23 ne smatra da je tako.

Kad se uporedi sa prethodnim godinama, poverenje u demokratiju neznatno je opalo, mada je i dalje na znatno višem nivou u odnosu na 2017. i 2018. godinu.

Čak 80 odsto mladih smatra da ne može da utiče na političke odluke, odnosno ta mogućnost je ocenjena sa jedan ili dva, a istraživanje je pokazalo i da ih nije glasao 42 odsto.

Do demotivisanosti je dovelo uverenje da izbori neće ništa promeniti, da su svi političari isti kao i da političarima opšti interes nije u prvom planu.

Na pitanje da li podržavaju ulazak Srbije u Evropsku uniju (EU) 41 odsto se protivi, 33 podražava, a 26 odsto mladih ne zna.

U pitanju je značajan rast protivljenja članstvu i to za 8 odsto u odnosu na prošlu godinu, naveli su iz KOMS-a.

Istraživanje je pokazalo da 49 odsto mladih želi da se odseli iz Srbije, dok 40 odsto ne otpisuje ovu mogućnost. Kao glavna odredišta se navode Evropa i Amerika.

Istraživanje je obuhvatilo i zdravstveni aspekt koje je pokazalo da je 14 odsto bar jednom uzelo kokain, a 55 odsto marihuanu.

Poraslo je raspoloženja za njenu legaliziju na 53 odsto, sa prošlodišnjih 49. Za legalizaciju u medicinske svrhe je još 29 odsto.

Istraživanje je urađeno u periodu maj - jul ove godine, na reprezentivnom uzorku od 1.117 mladih, putem on lajn upitnika, naveli su iz KOMS-a.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE