Obrenovac, 19.05.2024

ZAHTEV BEOGRADA DA SE NA KOSOVO VRATE NAŠA VOJSKA I POLICIJA JE PODNET


Izvor: Espreso/Novosti/Lokalne novine | Obrenovac, 13.12.2022.
Evo ┼íta ta─Źno pi┼íe komandi Kfora

Foto:EPA/DJORDJE SAVIC


Obezbe─Ĺenje prisustva vojske i policije Republike Srbije barem na delu teritorije Kosova i Metohije nije samo pravo Republike Srbije garantovano Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244, ve─ç je i nu┼żno radi obezbe─Ĺenja samog opstanka Srba i drugog nealbanskog stanovništva na jedinom preostalom podru─Źju gde su se u znatnijem broju odr┼żali od 1999. godine i mo┼że znatno doprineti procesu normalizacije odnosa i postizanja nu┼żnog stepena stabilnosti, pišu Novosti.

To je, navode, zaklju─Źak naveden u zvani─Źnom zahtevu Beograda upu─çenom komandi Kfora, kojim naša dr┼żava tra┼żi da se omogu─çi povratak njenih vojnika i policajaca u ju┼żnu pokrajinu, po slovu va┼że─çe Rezolucije 1244.

U tekstu u koji su "Novosti" imale uvid, taksativno se navode razlozi zbog ─Źega je neophodan dolazak srpskih bezbednosnih snaga, a uz dokument je komandantu me─Ĺunarodne vojne misije An─Ĺelu Rustu─Źiju poslato i šest iscrpnih priloga sa podacima o ugro┼żenosti Srba i drugih nealbanaca, grafi─Źki prikazi etni─Źkog ─Źiš─çenja posle 1999, informacije o Martovskom pogromu nad našim narodom iz 2004, spisak ilegalnih upada kosovskih specijalaca na sever KiM...

Ovaj potez srpskih vlasti, koji ─çe bez sumnje postati deo istoriografije, ako se gleda strogo pravno, svakako nije pucanj u prazno. Jer, odredba Rezolucije 1244 je tako formulisana da iz nje proizilazi obaveza da se omogu─çi povratak naše vojske i policije.

Stoga komandant Kfora nema diskreciono ovlaš─çenje da odlu─Źuje o tome da li ─çe to dopustiti ili ne, ve─ç je du┼żan da omogu─çi dolazak naših bezbednosnih snaga u ju┼żnu pokrajinu.

- Povratak vojske i policije Republike Srbije ne predstavlja puku mogu─çnost, ve─ç je Rezolucijom SB UN stvorena obaveza za Kfor da ovaj povratak omogu─çi - navodi se u zahtevu Beograda.

U tekstu naša strana podse─ça da je Rezolucija 1244 nesporno me─Ĺunarodno-pravno obavezuju─çi akt koji shodno ─Źlanu 103 Povelje UN ima primat nad svim drugim sporazumima i aran┼żmanima. Navodi se da je Rezolucija usvojena na osnovu pristanka Republike Srbije na rešenja koja su sadr┼żana u aneksima 1 i 2, koji ─Źine njen neodvojivi deo. Drugim re─Źima, suštinska osnova za uspostavljanje me─Ĺunarodne uprave (kako njene civilne, tako i bezbednosne komponente) i ograni─Źavanje ovlaš─çenja Republike Srbije na teritoriji KiM je upravo pristanak Republike Srbije (odnosno SR Jugoslavije ─Źiji me─Ĺunarodno-pravni kontinuitet nastavlja Srbija), prenosi list.

- Pristanak je dat u o─Źekivanju da ─çe me─Ĺunarodna uprava vršiti svoj mandat u skladu sa dogovorima koji su postignuti i koji su integralni deo Rezolucije 1244. Rezolucijom 1244 potvr─Ĺene su obaveze dr┼żava da poštuju suverenitet i teritorijalni integritet Republike Srbije i drugih dr┼żava u regionu u skladu sa na─Źelima koji su ustanovljeni prema opštem me─Ĺunarodnom pravu i Završnom aktu iz Helsinkija.

Ipak, u dokumentu se konstatuje da se "me─Ĺunarodna uprava na KiM ve─ç godinama oglušuje o svoje glavne odgovornosti koje se odnose izme─Ĺu ostalog na organizovanje i nadzor nad razvojem privremenih institucija samouprave u iš─Źekivanju politi─Źkog rešenja. Pominje se i nedovoljna efikasnost Kfora koji bi trebalo da obezbedi bezbednost svih osoba na teritoriji KiM:

- Srpsko i drugo nealbansko stanovništvo je izlo┼żeno konstantnom progonu, što je rezultiralo izme─Ĺu ostalog time da je od uspostavljanja misije Kfora etni─Źki o─Źiš─çeno 312. naselja. Sadašnje stanje na teritoriji KiM je takve prirode da zahteva preduzimanje odgovaraju─çih mera radi spre─Źavanja potpunog uništavanja vrednosti koje su potvr─Ĺene Rezolucijom 1244. Me─Ĺu tim merama je svakako i omogu─çavanje povratka dogovorenom broju pripadnika vojske i policije na KiM.

U zahtevu dalje stoji da "situacija koja je stvorena permanentnim i teškim kršenjima Rezolucije 1244 predstavlja jasan osnov za organe Republike Srbije da preduzmu odgovaraju─çe mere kako bi se zaštitili na me─Ĺunarodnom pravu zasnovana prava i interesi":

- Mere koje nastoji da preduzme Republika Srbija, odnosno obezbe─Ĺenje policijskog i vojnog prisustva na delu teritorije KiM, nu┼żno je radi obezbe─Ĺenja poštovanja na─Źela i pravila me─Ĺunarodnog prava, zaštite objekata srpske kulturne i verske baštine i minimuma bezbednosti srpskog i drugog nealbanskog stanovništva. Na taj na─Źin bi se doprinelo suzbijanju kontinuiranog sprovo─Ĺenja politike progona, kao zlo─Źina protiv ─Źove─Źnosti, srpskog stanovništva sa teritorije KiM i dalje destabilizacije.

Potom se u tekstu navode razlozi koji Srbiji daju jasan osnov da preduzme protivmere:

* Nemogu─çnost vršenja osnovnih funkcija me─Ĺunarodnog vojnog prisustva, što je rezultiralo, izme─Ĺu ostalog, formiranjem oru┼żanih formacija sposobnih da vrše upade na severni deo Kosova.

* Proterivanje srpskog stanovništva sa teritorije KiM i neobezbe─Ĺivanje minimalnih uslova za povratak prognanog stanovništva.

* Uništavanje verskih i kulturnih objekata i kra─Ĺa crkvene imovine koja je dobila razmere kulturnog genocida, a Rezolucijom 1244 potvr─Ĺeno je pravo Republike Srbije da obezbedi vojno i policijsko prisustvo radi zaštite svojih svetinja.

* Uzurpacija dr┼żavne svojine.

* Nemogu─çnost me─Ĺunarodnog civilnog prisustva da obezbedi minimum poštovanja na─Źela vladavine prava.

* Permanentno kršenje, od strane Prištine, sporazuma koji su postignuti u dijalogu koji se vodi pod pokroviteljstvom EU.

Posebno je ilustrativan grafi─Źki prilog o etni─Źkom ─Źiš─çenju Srba koji je prosle─Ĺen uz zahtev komandi Kfora. Tu se na najbolji na─Źin vide razmere genocidnih akcija vlasti u Prištini posle 1999. godine, kao i u vreme Martovskog pogroma 2004. Naro─Źito je porazan primer Gnjilana, Prizrena i Prištine, gde se vidi potpuno nestajanje našeg naroda za svega pet godina.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE